Елизабет II
На снимката: британската кралица Елизабет II

Британската кралица Елизабет II вече е монарх с рекордни постижения, а сега се планира да отпразнува 70-ата си година на трона с рекордно парти. Повече от 10 милиона души ще участват в празничните мероприятия във Великобритания по случай годишнината, съобщи вестник „The Daily Telegraph“.

По повод кръглата годишнина  Британската Кралска поща издаде осем нови пощенски марки. Комплектът включва марки със снимки, илюстриращи различни социални ангажименти на кралицата – от излети до посещения в други държави. Снимките обхващат периода от 1957 г. до 2020 г., като най-ранните са черно-бели. На снимка, направена през 1957 г., Елизабет II е с вече покойния си съпруг Филип, херцог на Единбург.

пощенски марки, Елизабет

На всички британски марки трябва да бъде изобразен силуетът на кралицата, но марките от новия комплект правят изключение, тъй като на тях са поставени снимки на Елизабет II.

70-годишнината от управлението на кралица Елизабет II ще бъде отбелязана на 6 февруари. Тя е на трона най-дълго сред всички държавни глави и сред всички жени, управлявали някога. Досега все още никой не е надминал постижението на френския крал Луи XIV (1638-1715), управлявал 72 години и 110 дни.

Големият празник

Големият юбилеен обяд ще се проведе на 5 юни в цялата страна в Националния ден на благодарността, който жителите на кралството отбелязаха за първи път миналата година. През 2021 г. той беше посветен на взаимопомощта на различните общини, изпаднали в кризисна ситуация заради коронавируса. Тази година той ще се проведе по случай платинения юбилей на Нейно Величество.

Бъкингамският дворец публикува програмата на празничните мероприятия, посветени на кръглата годишнина, която досега нито един британски монарх не е отбелязвал. В центъра на Лондон ще има парад, в който ще участват 1 400 военнослужещи от различните подразделения на кралските въоръжени сили, 200 коня и 400 музиканти. Те ще преминат по традиционния маршрут – от Бъкингамския дворец по Mall Street до площада на Конната гвардия, като бъдат придружени от членовете на кралското семейство на коне или в карети.

За 3 юни е планирана специална празнична литургия в катедралата „Свети Павел“, а на следващия ден в Бъкингамския дворец ще се състои концерт, в който ще участват звезди на шоубизнеса от цял свят. От 2 до 5 юни, които ще бъдат официални почивни дни във Великобритания, за посетителите ще бъде бъде открита кралската резиденция в Сандрингам в Източна Англия и замъка Балморал в Шотландия.

През юли на фасадите на Бъкингамския дворец, замъка Уиндзор и замъка Холируд в Единбург ще бъде представено светлинно шоу, посветено на възкачването на кралицата на трона, нейната коронация и многогодишното ѝ управление.

Рекордите на Елизабет II

Елизабет II се възкачва на престола на 25-годишна възраст, наследявайки баща си Джордж VI (1895-1952). През септември 2015 г. Елизабет II надмина рекорда на кралица Виктория (1819-1901) про продължителност на престоя на трона, а след смъртта на краля на Тайланд Пхумипхон Адунядет (Рама IX) на 13 октомври 2016 г. тя стана най-дълго управляващият от живите монарси в света. Елизабет II е и най-възрастният настоящ държавен глава. Сред жените, които са царували, тя остана най-дълго на трона. Въпреки това все още не е надминал постижението на френския крал Луи XIV (1638-1715), който управлява 72 години и 110 дни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук