Не пийте ивермектин за профилактика или лечение на COVID-19. Препоръката е на европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Оттам настояват, че най-новите доказателства за употребата на препарата не подкрепят използването му за COVID-19. В съобщението на ЕМА се казва още, че медикаментът е „извън добре проектираните и сигурни клинични изпитвания”.

Ивермектин чисти паразитни червеи и лекува розацея

Таблетките ивермектин са одобрени в Европейския съюз за лечение срещу някои паразитни червеи. У нас те струват между 80 и 90 лева в аптечната мрежа. Доказан е и ефектът му под формата на кожен гел при успешното лечение на кожни заболявания като розацея. Още миналага година българските медици предупредиха, че у нас зачестява профилактичният прием на медикамента срещу коронавирус. Лекарите алармираха, че лекарството може да причини повече вреди, отколкото ползи, използвано за профилактика и по време на лечение срещу коронавирус.

Лекарство за животни

Ивермектинът е добре познат като лекарство за стопански и домашни животни. Той има издаден сертификат в Европейския съюз  за ветеринарна употреба. Ползите му при широк спектър от животински видове за вътрешни и външни паразити са доказани и удобрени от ЕМА.

Лекарствата с ивермектин не са разрешени в ЕС за използване при заболяване от COVID-19 и EMA не е получила заявление за такава употреба.

След неотдавнашни съобщения в медиите и публикации за употребата на ивермектин, ЕМА направи преглед на най-новите публикувани доказателства от лабораторни изследвания, наблюдения, клинични изпитвания и мета-анализи.

Риск от странични ефекти

Лабораторни проучвания установиха, че ивермектинът може да блокира репликацията на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19). От там обаче предупреждават, че при много по-високи концентрации на ивермектин от тези, постигнати с разрешените понастоящем дози, са опасни. Резултатите от клиничните проучвания са различни, като някои проучвания не показват полза, а други отчитат потенциална полза. EMA заключи, че наличните до момента доказателства не са достатъчни, за да подкрепи употребата на ивермектин в COVID-19 извън клинични изпитвания.

Има опасност от увеличаване на страничните ефекти при третиране с по-високи дози от препарата, необходими за получаване на концентрации на ивермектин в белите дробове, които да са ефективни срещу вируса.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук