Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционни двете спорни разпоредби в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), даващи възможност за временното отнемане на шофьорската книжка и спирането на кола от движение заради неплатени глоби.

Решението е качено на сайта на съдебната институция. С него вече ще станат безпредметни проверките на границата, които органите на реда извършваха за неплатени глоби на пътя. На шофьорите може да бъде указвано колко дължат, но не и да бъдат принуждавани да заплатят сумата, както и да бъдат спирани да напуснат страната.

Разпоредбите бяха оспорени от омбудсмана Диана Ковачева, която първа алармира за проблема.

Според съдиите това не са принудителни административни мерки, защото не могат да постигнат целите им – предотвратяване на нарушения и отстраняване на вредните последици от тях. Магистратите прецениха, че цел на оспорените разпоредби не е формално посочената в закона „безопасност на движението по пътищата“, а по-лесното събиране на вземанията от глоби.

Според Конституционният съд, чрез текстовете законодателят е ограничил упражняването на основни конституционни права на гражданите – правото на свободно придвижване и упражняването на правото на собственост в пълен обем.

„Държавата трябва да се въздържа от действия, с които засяга правото на собственост по произволен начин“, пишат още магистратите от КС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук