Щирлиц е нежелан в Бъргария

Щирлиц, вън от България! В превод и накратко това крещят последните дни заглавните страници на всички информационни агенции.  Поводът е шпионският скандал с Русия, който разтърси страната преди броени дни. Той обаче извади на бял свят тежки зависимости на хора от Народното събрание, Министерство на отбраната и Служба „Военна информация“ с руското посолство в София. За по-младите е редно да кажем, че Щирлиц е литературен герой от съветския сериал “Седемнадесет мига от пролетта”, който е най-популярният символ на руските разведки по света.

Новатори във висшия шпионаж в най-новата история на България

Шпионите са новатори и основоположници на нов вид професионален висш шпионаж, коментират разследващите. Защото за пръв път в новата история на България е разкрита толкова добре подбрана група за шпионаж. Участниците в начинанието са изключително подготвени – военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности в администрацията на България. Тяхната роля в продажното начинание е да събират и да предоставят нерегламентирано на Русия класифицирана информация. Правят са го с лекота, защото имат благодарение н а постовете си имат разрешение за достъп до секретната информация.

Агентурата на Щирлиц в България – начело е Иван Илиев-Шопа

Глава на шпионската структура в България е бившият служител на Военното разузнаване Иван Илиев, известен сред колегите си като Иван-Шопа. Благодарение на дългогодишните си контакти в службите той изгражда шпионска мрежа за събиране на класифицирана информация. Таргет на дейността му са НАТО, ЕС и България. Събраната информация той продава срещу 3000 лева в ущърб на България.

Илиев е бивш разузнавач. Завършил е военно училище в България и СССР. Преминал е през 10-месечно шпионско обучение в Разузнавателната школа на ГРУ на Генералния щаб на Съветската армия. Спец подготовката си получава в Москва през 1975-1976 г. След завръщането му в България веднага е назначен за кадрови офицер от РУМНО.

През годините работи като държавен разузнавач в съседна Гърция. Изпращан е на мисии като военно аташе и в други западно-европейски държави.  След демократичните промени става преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в школата за кадри на Военното разузнаване. Там той обучава бъдещите шпиони как да се пазят от чужди агенти. Преподава им тънкости от шпионажа като как да  си служат с открадна информация, как да говорят закодирано по телефон. Илиев е пенсиониран заради навършени години през 2000 г.

Съпругата му рускиня е пощальон на пратки и пари

Иван Шопа вкарва в шпионската си мрежа и своята съпруга.  Тя е с руски произход и има двойно гражданство – руско и българско. Жената се ползва с доверието на руските дипломати, акредитирани у нас. Винаги е добре дошла на територията на посолството. Съпругата на Илиев се явява посредник между висшите държавници, ръководени от мъжа й, и служителите на посолството на Руската федерация. Тя е пощальонът, който пренася пратките – крадените секретни документи и парите за тях.

Народно събрание

Пчелата пази “класифицираната информация“ в парламента

Иван Илиев си сътрудничи с  Любомир Медаров. Двамата се познават от години, когато са били на служба във Военното разузнаване. Медаров, по-известен сред колегите си с прозвището Пчелата, е  аналитик, тост чиновник  зад бюро, а не оперативен агент в разузнаването ни. След пенсионирането си Медаров става шеф на звеното за Защита на класифицираната информация в Народното събрание. В парламента той работи от 2015 г. Достъпът му там е до документи с гриф „Поверително“. Не е имал достъп до кой знае какви тайни книжа, коментират запознати. По-скоро неговата роля е била да координира работата между служители от Министерство на отбраната и връзките им с „Резидента“, както Илиев бе наречен от прокуратурата. Един от шестимата арестувани направи самопризнания и е пуснат срещу парична гаранция под домашен арест. Другите петима са с наложена от съда постоянна мярка за задържане.

Полк. Петър Петров получи орден “За военна доблест” миналата година от министър Каракачанов

Полк. Петър Петров е един от шестимата задържани в шпионската група. Той е зам.-шеф на дирекция “Планиране, програмиране и бюджет” в Министерство на отбраната. Преди година мин. Каракачанов награди полк. Петров с орден “За военна доблест” трета степен на церемония във Военния клуб за особени заслуги към отбраната на България. Все още не е ясно откога висшият военен е част от шпионската мрежа в полза на Русия. Полк. Петров е известен сред колегите си със страстта сим към тениса. Именно това е причината шпионската група на Иван Шопа да организира тайните си завери в кафенето на столичен корт, каза Гешев.

Офицерите Зинкин и Рибкин купуват документи с гриф „NATO Secret“

Офицерите от Службата за външно разузнаване на Русия Зинкин и Рибкин проявяват интерес и плащат за документи с гриф „NATO Secret“. Според запознати този гриф е трети по секретност и  предпоследен в класификацията на степените на секретност в Североатлантическия пакт. Справка на дипломатическите служители в руското посолство показва, че Максим Рибкин е първи секретар към Посолството на Русия в София. Колегата му Александър Зинкин е втори секретар към Посолството. Съпругите им също са упоменати в дипломатическата листа и имената им са съответно Елена Зинкина и Евгения Сафронова.

Великобритания ни подстрека за изгоним шпионите

“Москва се опитва да подкопае суверенитета на съюзник в НАТО. Великобритания застава до България срещу „злонамерената активност“ на Русия”, се казва в официалното съобщение на Великобритания относно шпионския скандал у нас. Нещо повече. Те подстрекават България в по-крупни мерки: „Напълно подкрепяме усилията на България да разбие предполагаем шпионски кръг и да вземе мерки срещу враждебните действия на Русия на нейна територия“. Призивът за това бе отправен от външния британски министър Доминик Рааб.

САЩ следи под лупа шпионския скандал в България

Държавният департамент на САЩ посочи в изявление, че внимателно следи случая със задържаните за шпионаж в България високопоставени лица. „САЩ твърдо подкрепят суверенитета на България и стоят на страната на българите срещу тези зловредни действия на тяхна територия“, пише още в обръщението.

Борисов моли руските разведки да не шпионстват у нас

Премиерът Бойко Борисов заяви още в събота, че България е готова да посочи руски дипломати като “персона нон грата”. Наивно и неграмотно прозвуча обръщението му обаче към руските агентури: “Спрете да шпионствате в България!” Министър-председателят припомни, че партньорските отношения между България и Русия са на ниво, но за пореден път уточни, че страната ни има други интереси.

“България все така решително ще отстоява националната си сигурност и евроатлантическа принадлежност. Тя е гарантирана от диверсификацията на газовите доставки, модернизацията на армията и от предстоящото присъединяване към Еврозоната“, каза Борисов.

Гешев: За шпионаж ги грози от 20 г. до живот

Главният прокурор Иван Гешев благодари на специалните служби на страни от Европейския съюз и САЩ за задържането на престъпната група. Той отбеляза, че без съдействието на външните разузнавания трудно България би могла да попадне на толкова уличаваща следа.  По думите на главния прокурор според българския закон задържаните са застрашени от затвор от 20 г. до живот.

Москва ще реагира грубо, ако посегнат на дипломатите й

”Ако България реши да изгони руски дипломати за шпионаж, Русия е готова да реагира още по-грубо”. Заканата дойде от заместник-председателя на Комисията по външни работи към горната камара на руския парламент Владимир Джабаров.  Той коментира думите на премиера Борисов така: „Ще отговорим недвусмислено, ще вземем огледални мерки, ако бъде взето такова решение“. Сенаторът се закани още, че ако се стигне до евентуалното експулсиране на руски дипломати, Кремъл ще приеме това като „недружелюбен акт от страна на България“.

Руско посолство

Необичайна агентура

Предаването на информация от нелегална резидентура в съответното посолство не е обичайна практика. Така коментираха случващото се специалисти от разузнавателните среди. По техни думи необичайната агентура, която бе засечена у нас, е необичайна, защото излага на риск както агентите, така и дипломатите на Русия. Обикновено предаването на пратки и пари се извършва на публични места, а не в посолствата. Въпросът в случая е дали разследващите от Военна прокуратура и ДАНС ще успеят да съберат достатъчно доказателства за успешен и ефективен съдебен процес.

Шпионският сюжет от 2001 г. се повтаря

Случаят с разбитата група за шпионаж в полза на Русия си прилича като две капки вода с този през 2001 г. Тогава при операция на Национална служба „Сигурност“ пред руското посолство с куп секретни документи в себе си бе задържан полк. Янко Янков, бивш служител на Военно разузнаване. Малко по-късно е арестувана любовницата му Лиляна Гешева, служител в секретна секция на служба „Сигурност“ в МО. Седмица по-късно официално от страната са изгонени, но не обявени за „персона нон грата“, трима души от руското посолство. Страната ни напуснаха военното аташе Владимир Ломакин, неговият заместник Сергей Власенко, както и съветникът Борис Смирнов. Ломакин и Власенко имат тесни връзки със Съюза на офицерите и сержантите от запаса, където са приютени бивши кадри на Държавна сигурност и РУМНО.

ВКР тогава разкрива шпионите

Тяхната шпионска роля лъсва случайно при операция на Военното контраразузнаване. От 2000 г. ВКР по оперативен сигнал следи бившият офицер от Военното разузнаване Янко Янев и любовницата му  Гешева. В този период тя е шеф на секретна секция в служба „Сигурност“ на Министерство на отбраната. ВКР заснема тайно Гешева как копира секретни документи от МО. По-късно същия ден тя ги предава на Янев. Той от своя страна ги продава срещу 300 щатски долара  на аташето Ломакин. Материалите на ръка получава Власенко. Срещата е в сградата на Съюза на офицерите и сержантите от запаса на площад „Възраждане“. Янев е арестуван от служители на ДАНС пред руското посолство на 6 март 2001 г. По същото време в синхронна акция белезниците щракват върху ръцете на Гешева в Министерство на отбраната.

След 8 години съдебен процес са невинни

8 години се точи делото срещу двамата по военните съдилища и Върховния касационен съд. През 2009 г. шпионите са оправдани от ВКС. Според магистратите прокуратурата не успява да докаже, че сведенията, които продавал Янев, са от секретно естество.

Руските шпиони планират политически проект

Според бивши контраразузнавачи обаче действията на офицерите от ГРУ Ломакин и Власенко не се изчерпват само със Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Двамата и „съветникът“ Смирнов правят опити за създаване на националистически партиен проект, който трябва да е готов до изборите през юни 2001 година.

Красимир Премянов

Красимир Премянов и Тракийските дружества

За основа на политическия им проект руските шпиони избират Тракийските дружества в България.  Това е организация уж на потомци на бежанците от Източна Тракия след Балканската война. Всъщност е узурпирана от БСП. Зам.-председател на Тракийските дружества е о.р. ген. Тодор Бояджиев, бивш шпионин в Ню Йорк. По-късно той работи като зам.-шеф на Първо главно управление на Държавна сигурност (външнополитическото разузнаване). През 1990 г. е първи главен секретар на МВР. Председател на организацията е Красимир Премянов, бивш шеф на ПГ на БСП по времето на Жан Виденов.

Руснаците искат да създадат лява ромска партия

Смирнов упорито лобира за създаване на лява ромска организация. Идеята е етническата партия да се включи в коалицията на БСП за вота. НСС засича тесните контакти на ръководството на организацията и с офицерите от ГРУ Ломакин и Власенко и с представителя на Бившето първо главно управление на КГБ-СВР Борис Смирнов. Тримата дипломати убеждават ръководството на дружествата да се създаде консервативно-патриотична партия.

Ражда се “Атака” на Волен Сидеров

Идеята на руснаците е партията да служи като платформа.  Планът е за разширяването й да се използват и други патриотични организации и сдружения на бивши военни след време. Проектът е в напреднал стадии, но изгонването на тримата от София спира развитието му. На изборите през 2005 г. случайно или не се появява коалиция „Атака“. В нея участва и Съюза на патриотичните сили и войните от запаса „Защита“, които са част от планирания от руските шпиони политически проект.

Интересите на Русия към България са неоспорим факт от следосвобожденската ни история. През десетилетията преди Втората световна война проруско настроени партии се поддават на руската пропаганда, понякога и продават интересите на родина ни. В най-новата история на България редица са партийните формиравания, подплътени с пари от Москва. Влиянието на братската Русия осезаемо се усеща и днес, дни преди изборния вот. Руският Щирлиц и неговите пипала трудно ще бъдат изкоренени от страната ни. Но за целта се иска воля. Защото интересите на България не са интереси на Руската федерация. И колкото и да е трудноен пътя ни, понякога дори трънлив, страната ни е поела по правилния път към Западна Европа. Кремъл често ни спъва, съботира, защото все още гледа на нас като на 16-ата си република. Политиците ни са тези, които трябва да отстоят суверенитета, правата и интересите на България. И да изкоренят руските агенти от висшите ешалони на държавната власт на Република България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук