Икономика

Може ли България да бъде новият лидер при недвижимото имущество? Да, поне по последните проучвания.

„Относно инвестиционния поток за периода 2011-2016г. на българския пазар доминират местни купувачи”, обясни Иглика Йорданова, директор на Colliers International Bulgaria  за „Emerging Europe”.

„Глобалните инвестиционни потоци логично се насочиха първо към Централна и Източна Европа и към по-силните пазари като Полша, Чехия, Унгария и Румъния. Въпреки че България изостана малко от тази група, тази година международните инвеститори представляват 88% от всички сделки. Очакванията са, че до края на годината, техният дял ще нарасне. Пазарът регистрира рекорден инвестиционен поток за първи път от 10 години. В края на третото тримесечие на 2017г., инвестиционният обем на България надхвърля 850 000 евро – това е и най-високият ръст за Централна и Източна Европа – 158% на годишна база.”

Според Йорданова, напоследък са зачестили инвестициите от Южна Африка, но и интерес от Обединеното кралство не липсват – една британска фирма купи мол в София за 156 млн. евро.

„Икономиката в страната е стабилна, БВП се е увеличил с около 3,7%, безработицата е рекордно ниска – 5,9% и бюджетният дефицит също е нисък”, обяснява Йорданова.

„В същото време има много свободни капитали, а лихвените проценти са ниски. В такъв благоприятен контекст, пазарът на недвижими имоти в България бързо расте.”

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук