Ким Чен Ун
На снимката: севенокорейският лидер Ким Чен Ун

Дзи Сон Хо, избягал от Северна Корея и станал депутат в южнокорейския парламент, твърди, че на 99 процента севернокорейския лидер Ким Чен Ун е мъртъв и властта ще поеме неговата сестра. Той заяви, че е бил информиран, че Ким е починал седмица по-рано и че Пхенян може да пусне новината през уикенда, съобщи „Мирър“.

Има признаци, че Ким не взема лидерски решения и Северна Корея скоро ще спре да се опитва да предотврати бързото разпространение на слуховете, че е починал или е в лошо здраве. Според Дзи е възможно същевременно да се обяви, че сестра му Ким Йо Чен ще бъде избрана за наследник на Ким.

Дзи поясни, че е бил известен, че Ким е починал миналия уикенд след претърпяна операция на сърцето. Според него Северна Корея не е обявила веднага смъртта на лидера си и не е обявила период на траур, тъй като е изправена пред сложния въпрос за наследяването на властта.

Дзи, който спечели място за пропорционално представителство на изборите в Южна Корея на 15 април, каза пред агенция „Йонхап Нюз“:

„Чудя се колко дълго би могъл да издържи след сърдечно-съдова хирургия. Информиран съм, че Ким е починал миналия уикенд. Не съм 100 процента сигурен, но мога да кажа, че възможността е 99 на сто. Смята се, че Северна Корея се бори със сложния въпрос за приемствеността.“

Ким не се е появявал на публично място от 11 април, когато председателства заседание на политбюрото на управляващата Партия на труда. Спекулациите за здравето му и къде е самия той се увеличиха, след като не успя да присъства на рождения ден на Ким Ир Сен на 15 април, най-важният национален празник.

Оттогава световните медии съобщават, че здравето на Ким Чен Ун се е влошило, като повечето спекулират, че не е жив. Медиите съобщават, че е претърпял сърдечна операция, след която е във „вегетативно състояние“, но тази информация не е официално потвърдена.

Сателитни изображения показаха влак, спрян на „лидерската станция“ в крайбрежния курорт Вонсан за повече от седмица – което предполага, че Ким може да е в луксозното си имение – но наблюдатели на Северна Корея предупреждават, че това може да е тактика на отклоняване.

Наскоро публикувани сателитни снимки предполагат, че лидерът си почива в крайбрежния му курорт, съобщава „Найн Нюз“.

Уебсайтът за мониторинг на Северна Корея „NK Pro“ е проучил сателитни снимки на крайбрежния му курорт във Вонсан. А появата на 55-метровата яхта на Ким до частната му вила „подсказва, че той е жив и здрав“, твърди изданието. Всеки път, когато една от лодките на Ким акостира до вилата през последната година, се потвърждава, че той е там. Това включва май миналата година, когато той изчезна от очите на обществото за няколко седмици.

На 21 и 23 април сателитни снимки показаха влак на частната гара на Ким в близост до вилата. Вилата е важно “укритие“ за Ким, като диктаторът бе домакин на бившата звезда на НБА от „Чикаго Булс“ Денис Родман там през 2013 година.

Също така се предполага, че Ким може да е напуснал Пхенян, за да избегне коронавируса, след като хора, близки до него, са се заразили.

Твърденията за дейността на Ким или Северна Корея са почти невъзможни за проверка поради секретността и изолацията на страната.

Ако Ким е мъртъв, официално потвърждение може да дойде само от държавните медии в Северна Корея, които забавиха съобщенията за смъртта на деспотичните предшественици на Ким – неговия баща и дядо – с четири дни.

Президентството на Южна Корея настоява, че не е открило никакви „необичайни“ признаци в Северна Корея на фона на спекулациите за здравето на Ким и отсъствието му от съобщения в държавни медии. Шефът на разузнаването на Тайван каза на депутатите в Тайпе, че Ким е „болен“ и Северна Корея е изготвила планове за действие в случай на извънредна ситуация, ако се получи вакуум във властта.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Америка не е виждала Ким и следи доклади за неговото здраве, добавяйки, че съществува реален риск от глад в страната на фона на избухването на коронавируса.

Има и спекулации, че Северна Корея се готви да изпробва още една ракета в морето.

Пропагандните мрежи на Северна Корея не споменават нищо за здравето на Ким или отсъствието му от общественото пространство от седмици и продължават да съобщават, че той взема решения и изпраща съобщения до световните лидери.

32-годишната сестра на Ким, Ким Йо Чен, която е най-близкият му довереник, 65-годишния му чичо, както и първият му военачалник, са определени като възможни наследници, ако настоящият лидер е мъртъв или не е в състояние да управлява.

Изследователските служби на Националното събрание на Южна Корея, законодателен мозъчен тръст, заявиха, че отскоро сестрата на Ким демонстрира все по-голяма сила в Пхенян. Докладът на мозъчния тръст добавя:

„Това предполага възможността за разширяване на нейния статус и роля на официален наследник“.

Някои наблюдатели обаче смятат, че тя ще бъде отхвърлена от елита на Северна Корея, защото е жена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук