КПП, движение, полиция, коронавирус

Проблемът с коронавируса не бива да се неглижира, но същото се отнася и за нуждите на пациенти с други зъболявания и за състоянието на икономиката, отбеляза днес БЛС в своя декларация. Тя призовава за спазване на на основните противоепидемични мерки, но и за преразглеждане на ефективността на някои други, като например ограниченията за междуселищното пътуване и посещението на природни паркове и планини /което междувременно отпадна, макар и с някои условности/.

БЛС призова още кризата да не бъде политизирана.

„В четвъртък се проведе съвет на БЛС, на който обсъдихме облекчаване на някои от мерките – да имаме право да посещаваме паркове, планини, за да излизат хората на чист въздух и на слънце. Това е безкрайно необходимо, за да подобрим състоянието на имунната система и да намалим стреса. Трябва да постигнем баланс в ограничението“ – заяви д-р Гергана Николова, член на управителния съвет на БЛС, пред NOVA.

 

Ето и пълният текст на декларацията на съюза:

Уважаеми сънародници,

Вече месец и половина живеем  в условията на извънредно положение. Надяваме се възможно по-скоро да се върнем към начина на живот преди пандемията от Cоvid-19. Затова:

Съсловната организация е против неглижирането на проблема Covid-19, в това число и от публични личности  и призивите за неговото подценяване. От друга страна, наблюдаваме влошаване на състоянието на  пациенти с различни придружаващи заболявания, влошаване на икономическата ситуация в страната, засилване на тревожността сред населението по повод липсата на перспектива. 

БЛС призовава, при спазването на необходимите противоепидемични мерки (носенето на предпазни маски, социална дистанция и лична хигиена), да се изработи конкретен план за поетапно освобождаване на мерките с конкретни срокове и връщане към оптимален  режим на работа и живот. В това число  работата на кабинетите за извънболнична помощ  с цел провеждане на профилактични прегледи на лица над 18 г. ,  грижа за пациентите от рисковите групи, контрол и оптимизиране на терапията на пациентите с хронични заболявания.

Необходима е оценка на противоепидемичната ефективност  на мерките за ограничаване на движението между областните центрове, разходките в планината  и посочване на обозрим срок за премахването им.

Настояваме темата да не се политизира, защото БЛС  изказва професионалното си мнение, без политически нюанси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук