Караниколов
на снимката: Емил Караниколов - министър на икономиката

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че все още няма окончателно решение от страна на „Фолксваген” за новия завод на концерна.

„На този етап България и Турция остават в състезанието. Убеден съм, че направихме всичко съобразно българското и европейското законодателство, предложихме изключително добри условия. Надявам се, че те ще бъдат прегледани и оценени още веднъж, преди да се вземе финалното решение” каза министърът в интервю за „24 часа“

Според него се търси възможност за подобряване на офертата, като се спазва изцяло нашето законодателство и европейските директиви.

Запитан дали се търсят други възможности за привличане на компания, която произвежда автомобили, Караниколов казва: „Ако трябва да съм напълно коректен, след срещата с автомобилния клъстер в края на 2017 г. българската държава изпрати предложения за стратегическо партньорство до двама инвеститори, единият беше Фолксваген, другият Хюндай.“

„И там сме в начални преговори, но все пак трябва да изчакаме процедурата с инвеститора, с когото сме я започнали. Така ще е коректно, а не, докато все още сме в състезанието, да започваме разговори с някой друг. През 2017 г. изпратихме писмо до „Хюндай“, а след това „Фолксваген“, но първо ни отговори германската компания и започнахме разговори с нея.Ако тя избере да строи завод в Турция, ще продължим преговорите с „Хюндай“, добави Караниколов.

По думите на министъра на икономиката от анализа, който „Фолксваген“ е направил, наистина се доказа становището на автомобилния клъстер, че страната ни има готовност да произвежда автомобили.

Караниколов уточнява, че имаме 250 компании, които са в автомобилния сектор, заети са 65 000 души.

Той е убеден, че дори и  „Фолксваген“ да не избере България, е сигурен, че много от дистрибуторите и подизпълнителите на компанията ще дойдат и у нас, предвид, че сме в ЕС и че имаме добри условия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!