Кристалина Георгиева
на снимката: Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева има голям шанс да оглави Международния валутен фонд, но победата ѝ не е 100 % сигурна, каза преподавателят в университета в Бирмингам Стивън Маккейб.

Според него е необходим широк политически консенсус, какъвто няма за най-добрия според него кандидат – управителя на Английската централна банка Марк Карни. Така именно Кристалина Георгиева може да стане компромисната фигура, въпреки че не са изключени изненади в последния момент, посочи Стивън Маккейб.

„Тя е главен изпълнителен директор на Световната банка, което е много интересно и със сигурност я прави много силен кандидат. Освен това тя е жена и е доказала, че може да върши добра работа. Между другото именно това би било продължение на завета на Кристин Лагард, която бе блестяща в тази роля“, каза той.

Ройтерс съобщи вчера, позовавайки се на френски представител, пожелал анонимност, че Кристалина Георгиева е добавена в списъка с кандидатите, които ЕС обсъжда за управляващ директор на МВФ.

65-годишната Георгиева вероятно ще бъде подкрепена от източноевропейските държави, но кандидатурата й ще изисква промяна на правилата. Според тях заемащите този пост трябва да са под 65 години. Кандидатурите трябва да се обявят между 29 юли и 6 септември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!