Страсбург, ЕП

Оставането ни извън Шенген и Еврозоната е най-големият ни провал – това е провал, както за политиците и администрацията, така и за цялото българско общество. Това заяви в интервю издателят на „ДЕБАТИ.бг“ Емил Стоянов.

„Свърши ерата на европейското спокойствие и благоденствие, олицетворявано от Меркел и Юнкер. Брекзит и президентът Тръмп ще подтикват ЕС към много дълбоки реформи. Нашите управляващи трябва да осмислят това веднага, защото много скоро и много лесно можем да бъдем поставени в „задния двор“ на Съюза. Това технически никак не е трудно, защото не успяхме да влезем в Шенген и в Еврозоната. Всъщност оставането ни извън Шенген и Еврозоната е най-големият ни провал – това е провал, както за политиците и администрацията, така и за цялото българско общество. Този провал вероятно ще има дългосрочни негативни последици“, каза Емил Стоянов.

Според него, поради очевидната трудност да бъдат интегрирани посткомунистическите страни (Румъния, Полша, Унгария, България и т.н.) в европейската ценностна и демократична система, Европейският съюз ще тръгне към постепенно разделяне на 2 части или скорости.

„Всъщност това е планът на Макрон и този план е споделен от повечето западноевропейски страни. Най-вероятно в един момент ще ни кажат следното: „Е, добре, оставаме икономически свързани и общият пазар ще работи, но по отношение на политиката и демократичните институции ви оставяме сами да се оправяте с посткомунистическата си носталгия и с недемократичните си рефлекси. Ние сме първа скорост, а вие си стойте на която си искате…”
Това ще бъде много лош сценарий за България, защото следващата стъпка неминуемо ще бъде в посока на Евразийското пространство, което пък всъщност е планът и политиката на Путин и Русия“.

Цялото интервю с издателя на „ДЕБАТИ.бг“ Емил Стоянов може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!