Тръмп, реч
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Телевизия Ен Би Си анализира дали са верни твърденията на Доналд Тръмп в годишната му реч „Състоянието на съюза“. Ето сравнението с действителността по най-важните точки:

 

Твърдение на Тръмп: „Моята администрация създаде 600 хиляди работни места в производствения сектор“.

Реалност: Твърдението на Доналд Тръмп не е далеч от истината. Откакто той е президент, в Съединените щати бяха създадени 454 хиляди работни места в производствения сектор. Това е едно от най-големите увеличения в последните 20 години. Тенденцията започна още от втория мандат на Барак Обама и продължи при Тръмп. Все пак автоматизацията намалява общия брой на работещите в сектора в дългосрочен план. Те са били 19.5 милиона през 1979 г., а в момента са 12.8 милиона.

 

Твърдение на Тръмп: „Моята администрация даде началото на безпрецедентен икономически бум“.

Реалност: Доналд Тръмп пое Съединените щати в условията на добре развиваща се икономика. Въпреки че той си приписва заслугите от първия си ден в Белия дом, няма данни, които да подкрепят твърдението, че неговото управление е причина за бума. Икономиката се развиваше добре при втория мандат на Барак Обама и сега тенденцията се запазва. Освен това ръстът на икономиката не е безпрецедентен. През 1983 г., например, е отчетен ръст от 7.9 процента. Миналата година той беше 4.2 процента.

 

Твърдение на Тръмп: „Безработицата е на най-ниските си нива от 50 години“.

Реалност: Данните на Доналд Тръмп са точни. Когато през септември беше отчетена безработица от едва 3.7 процента, беше регистриран най-добрият показател от 1969 г. И тук, обаче, има спорове, дали това се дължи на управлението на Доналд Тръмп. След рецесията от 2010 г. безработицата устойчиво намаляваше в годините преди милиардерът да дойде на власт.

 

Твърдение на Тръмп: „Направихме революция в енергийния сектор и САЩ са номер 1 по производство на петрол и природен газ“.

Реалност: САЩ наистина са лидери по производство на петрол и природен газ. Това, обаче, не е резултат от революция, направена от Доналд Тръмп. Положението е такова от средата на управлението на Барак Обама. САЩ вече бяха номер 1 в света по производство на петрол през 2013 г. и по производство на газ през 2011 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!