Енергийният регулатор не определя цената на газа, а само я утвърждава. Около 95% от цената на природния газ у нас се определя от доставната цена на „Газпром“, а останалата част – от присъщи или не разходи. Проверката трябва да бъде насочена именно към това дали тези разходи са отчетени правилно, заяви пред „Нова телевизия“бившият посланик на България в Русия и енергиен експерт Илиян Василев.  Той допълни, че прокуратурата няма експертизата да провери дали регулаторът действа правилно при ценообразуването на газа.

Василев беше поканен да коментира обявените от държавното обвинение в понеделник проверки на КЕВР във връзка с два сигнала – единият от преди 4 месеца, а другията със 6-годишна давност, по който има дело в ЕК, чиято развръзка се очаква скоро.

Делото е на финалната права и ако Брюксел реши да наложи глоба, някой трябва да понесе отговорността, коментира Василев действията на прокуратурата.

Преди дни бившите енергийни министри Драгомир Стойнев и Теменужка Петкова увериха, че нарушението е отстранено и държавните дружества са дали своите аргументи пред Европейската комисия по казуса.

Василев е категоричен, че вчерашният обиск в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е бил с цел да бъдат иззети документи на „Овергаз“.

Прокурорската проверка в енергийния регулатор беше сред темите и в сутрешния блок на БНР.

Изненадан съм от действията на прокуратурата поради факта, че са изключително непремерени и то по отношение на институция, която по дефиниция е независима. Не съм изненадан от целите на изследването, но да се говори за „група от престъпления“ е твърде пресилено, каза за „Хоризонт“ енергийният експерт Христо Казанджиев.

Според него действията от понеделник са „преекспониране“ на проблем, който е можел да бъде разрешен по цивилизован начин:

Проблемът е, че се търси една неоправдана гласност, едно преекспониране на проблемите. Всъщност става ясно, че проверката е предизвикана поради действия и бездействия на членове на КЕВР, членове на „Булгартрансгаз“, „Овергаз“. Комулативният ефект от всичко това е жалба пред ЕК, от която България вероятно ще инкасира някакви негативи.

Казанджиев беше категоричен, че е необходима реформа в начина на сформиране на КЕВР.

Крайно време е да се направи един задълбочен анализ и КЕВР да бъде ситуирана като независим орган, членовете на тази комисия да бъдат назначавани по друг начин, а не по квотен политически принцип. По какъв начин, е въпрос на обсъждане, но в номинирането на експертите, които трябва да бъдат комисари, следва да участва активно обществото и в тази връзка може би е крайно време да се замислим върху възможността комисията да стане обществена, а не към Народното събрание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!