Природният газ се използва повече като политическо и икономическо оръжие във войната. Това заяви на брифинг енергийният министър Александър Николов по повод спирането на газовите доставки.

Още няма физическо намаляване на газа от Русия, стана ясно от думите на Николов, който ще даде допълнителни разяснения след заседанието на Министерски съвет.

В началото на изявлението си министърът даде малко хронология:

„В началото на април е получено писмо от Газпром за начина на плащания. Предприехме мерки за подсигуряване на количества“, каза Николов и добави, че е поискано правно становище по съществуващия договор.

Предложената процедура от Газпром за плащане крие рискове. Плащанията ни са регламентирани в долари. Недоставянето на количества от Газпром са нарушения на договорите, каза още той.

Министърът бе категоричен, че Булгаргаз разполага и към днешна дата с пълен пакет банкови реквизити за извършените плащания и добави, че БЕХ, включително Бългратрансгаз, са осигурили непрекъсваемост на природния газ. Не следва да очакваме ограничителен режим, заяви Александър Николов.

Днес ще има нова експертна среща за последващи стъпи, съобщи той и припомни, че България не е единствена в тази ситуация, от вчера е и Полша, и Литва.

„Плащането в рубли на доставките на природен газ крие рискове, а Газпром е в неизпълнение на договора“, заяви в изявление пред медиите министър Александър Николов.

„Проблемът е в контрола от наша страна на механизма по плащането, а не в отварянето на една или друга сметка“, отбеляза той.

„Докато съм министър на енергетиката България няма да води преговори под натиск и сведена глава. България не се продава на каквато и да е цена, заяви министърът.

„България не е Русия. Когато имаме възможност, ще помагаме на всички съседни държави“, заяви още Александър Николов и каза, че ние няма да създадем сътресения в други съседни на нас държави.

Всички доставки към потребителите са гарантирани към момента минимум за месец напред, категоричен е министърът.

Припомняме, че късно снощи „Булгаргаз“ информира, че са получили от руската страна писмо, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г.

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, информират още от „Булгаргаз“ . От българската газова компания уточняват, че към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук