Виктор Орбан
На снимката: унгарският премиер Виктор Орбан

Евродепутатите от управляващата унгарска партия ФИДЕС напускат групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. Това съобщи унгарският премиер Виктор Орбан.  Партията се опита да действа изпреварващо, тъй като за днес бе предвидено гласуване на евродепутатите в Брюксел за реформа на устава на ЕНП. Тези промени позволяват замразяване на членство или изключване на цели делегации, а вече не само на отделни депутати. Те очаквано бяха приети, при това с мнозинство.

Така на практика ФИДЕС не напусна сама Европейската народна партия, а елегантно беше изгонена.

Отношенията между ФИДЕС и ЕНП са обтегнати от години

ФИДЕС, чийто лидер е министър-председателят националист, е в обтегнати отношения с ЕНП, която замрази членството на унгарската партия преди две години. Причината е, че, не я смятат за достатъчно демократична. Оттогава тя вече няма право да участва в заседанията на ЕНП, лишена е от право на глас и не може да издига кандидати за постове в парламентарната група. Десетината й евродепутати обаче продължаваха да членуват в групата на ЕНП.

В изпратено в неделя писмо до председателя на ЕНП  Манфред Вебер унгарският премиер Виктор Орбан разкритикува „готвените по мярка“ промени за санкциониране на на членовете на ФИДЕС. Той предупреди, че ако тези промени бъдат приети, ФИДЕС ще напусне ЕНП.

От ЕНП е имало няколко призива за изключване на ФИДЕС заради нейни позиции против Брюксел и мерки, за които се смята, че нарушават основни права.

Как са гласували българските евродепутати?

Новината за гласуването и изгонването на ФИДЕС беше оповестена във Фейсбук от българския евродепутат от групата на ЕНП Радан Кънев.

По думите му изключването на ФИДЕС обединява, а не разделя християндемократите в Европа. Той отдавна призовава за отстраняването на депутатите на Орбан от Европейската народна партия.

Не всички български депутати обаче са подкрепили изключването на ФИДЕС. В подкрепа на Орбан се е изказал Александър Йорданов.

Виктор Орбан управлява Унгария повече от 10 години в условията на една умерена диктатура. С днешния си акт Европа показа, че няма да толерира самозабравили се меки диктатури, които не спазват европейските правила.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук