Виктор Орбан
На снимката: унгарският премиер Виктор Орбан

Най-голямата и влиятелна партия в ЕП  – Европейската народна партия – гласува за замразяване на членството на унгарската партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан. Говорител на ЕНП съобщи, че 190 членове на партията са гласували в подкрепа на замразяването, като само 3 са били „против“, след дълги и разгорещени дискусии с Орбан в Брюксел.

„Дясноцентристката група в Европейския парламент гласува за прекратяване на действието на Унгарската партия ФИДЕС до по-нататъшно решение – съобщи президентът на Европейската народна партия Жозеф Дол – Суспендирането означава: неприсъствие на нито едно партийно събрание; без право на глас; без право да се предлагат кандидати за длъжности. Дясноцентристката група в Европейския парламент гласува за суспендирането на Унгарската партия ФИДЕС.“

Решението означава, че партията няма да има правата да взема отношения по редица важни въпроси, а през есента ще бъде направен нов преглед на поведението й, за да се реши по-нататъшното отношение към нея.

ФИДЕС бе изправена пред експулсиране от ЕНП след провеждане на спорна кампания за билбордове, която обвини главата на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и либералния американски милиардер Джордж Сорос за заговор за наводняване на Европа с мигранти.

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан проведе пресконференция съвместно със заместник-председателя на Европейската народна партия Йозеф Сайер и шефът на канцеларията на премиера Гергели Гуляс в Брюксел, по повод замразяването на членството в ЕНП.

По-рано Орбан заплаши, че ако членството на партията му бъде замразено, ФИДЕС ще напусне Европейската народна партия. След гласуването обаче той заяви, че е удовлетворен от резултата и че не е искал напускане на ЕНП, защото преди изборите е нужно да се запази единство, за да се постигне победа над основния съперник ПЕС.

Германският консервативен лидер Анегрет Крамп-Каренбауер заяви по-рано през деня, че „замразяване“ на членството на унгарската партия ще бъде сред опциите.

„Докато ФИДЕС не възстанови напълно доверието, не може да разчита на нормално пълноправно членство“, каза Крамп-Каренбауер пред „Ройтерс“.

Изявлението доде след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред германското радио, че е посъветвал дясноцентристката Европейска народна партия да изгони ФИДЕС, обвинявайки унгарските политици в разпространение на „лъжи“.

През последните години противоречивата политика на унгарския премиер предизвика много критики сред членовете на ЕНП. Чашата преля с антиевропейската кампания от последния месец, когато Орбан сравни председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер с милиардера Джордж Сорос, чиято дейност е забранена в Унгария.

Една от причините ФИДЕС на Орбан да остане в ЕНП въпреки противоречията е неизвестността около резултатите на предстоящите през май евроизбори. Евентуално изключване на водещата унгарска партия можеше да затрудни избирането на кандидата на ЕНП Манфред Вебер за председател на ЕК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук