Блинкен Северен поток 2

Европейският парламент също се включи в случая Навални. След ареста на критика на Кремъл ЕС трябва да спре строителството на „Северен поток-2“, пише в проект на резолюция на Европарламента. Предложението е подкрепено от фракциите на консерваторите, социалдемократите, либералите и зелените.

Европейският парламент иска заради ареста на Алексей Навални да спре изграждането на германско-руския газопровод „Северен поток-2“, пише „Шпигел“. Европейският съюз трябва незабавно да преустанови строителството му, се казва в предложената резолюция.

Освен спиране на строителството на тръбопровода, евродепутатите предлагат и въвеждането на санкции срещу физически и юридически лица, които имат отношение към решението за задържането на Навални. Предлагат се санкции срещу лицата, отговорни за нападенията срещу членове на опозицията, „руските олигарси“, „членовете на обкръжението на президента Путин“ и „медийните пропагандисти“.

Алексей Навални беше задържан в неделя, след като кацна на летище Шереметиево и ще остане в ареста 30 дни, докато съдът се произнесе за двете условни присъди, които има.

В момента Навални се намира в центъра за задържане „Матроска тишина“ в Москва.

След руската атака срещу Навални трябва да говорим и за енергетика, заяви председателят на ЕНП Манфред Вебер. Това е най-силният инструмент, с който разполагаме. Проектът „Северен поток-2“ е възможност да се оказва натиск, тъй като очевидно призивите към Москва не са достатъчни, смята той.

Депутатите в Европейския парламент имат предвид замразяването на активи в ЕС и ограничаване на свободата на пътуване. „ЕС не трябва повече да бъде място, на което руското богатство с неясен произход да бъде добре дошло“, се казва в текста, който ще бъде гласуван в четвъртък.

Въпреки нарастващата вълна от критика, германското правителство отново подкрепи проекта за газопровод. Отношението на федералното правителство към проекта е „непроменено“, заяви днес говорител на Федералното министерство на икономиката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук