Обединение, сплотяване и съвместни действия – това е рецептата на новия американски президент Джо Байдън за справянето с безпрецедентното предизвикателство на пандемията и икономическия срив, изразена в първата му реч като президент на САЩ. Той очерта борбата с коронавируса като приоритет, също както и справянето с расизма и учението за превъзходството на бялата раса.

Байдън подчерта опасността от новата болест, която продължава да взема човешки животи, и призова американския народ да загърби различията и да се сплоти пред лицето на големите предизвикателства. Той отбеляза и че демокрацията е устояла на теста, на който е била подложена.

„Това е денят на Америка. Това е денят на демокрацията. Насилието няма да спечели нито днес, нито утре, нито никога. Днес, ние приветстваме каузата на демокрацията. Волята на народа е чута и изпълнена. Демокрацията е крехка, тя е ценна. В този момент демокрацията тържествува… Зная, че нашата конституция ще пребъде, че силата на нашата нация ще пребъде, както каза президентът Картър, с когото разговарях вчера. Всички ние се заклеваме с клетвата, която най-напред е положена от Джордж Вашингтон. Всичко зависи от нас и ние, народът, търсим по-доброто. Нашата нация е велика. Продължаваме напред, предстои много в тази зима на опасности. Има много, което трябва да се поправи, да се излекува, да се изгради и да се спечели… На тази свещена земя имаше издевателства, които се опитаха да подкопаят демокрацията. Поемам щафетата от предишните президенти, които са тук“, обърна се той към бившите държавни глави, които присъстват на неговата церемония – Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш.

Джими Картър не присъства поради здравословни проблеми, но той е говорил с Байдън преди церемонията.

„Ние сме една велика нация, един добър народ, който се е доказал през вековете в мир, и във война. Трябва да гледаме напред. Много неща трябва да се преустроят. Много малко хора в историята са имали по-тежки предизвикателства от днес. Този вирус, който е отнел живота на толкова много хора, повече отколкото през Втората световна война. Много хора са загубили своята работа, много бизнеси са затворени. Трябва да надвием привържениците на „бялото превъзходство“. Трябва да сме сплотени“, призова Байдън.

Президентът припомни, че САЩ са успели да надвият Голямата депресия и да спечелят две световни войни, защото са били сплотени като нация и общество. Байдън призова да се прекъсне войната в обществото, за толерантност.

„Американците са се сплотявали и са тръгвали напред. Нека се разглеждаме като съседи и съмишленици. Без мир, няма напредък. Сплотеността е пътят напред и ние трябва да се възползваме от това. Ако действаме заедно, никога няма да провалим Америка. Днес тук е началото на нещо ново. Трябва да отхвърлим културата, в която фактите се манипулират и измислят. Мои американски сънародници нека се възвисим над това. Америка е по-добра“, заяви положилият току-що клетва 46 президент на САЩ.

Байдън се зарече да бъде президент на всички американци.

„Насилието няма да спечели нито днес, нито утре, нито никога. Нека да имаме различия. Това е демокрацията. Различията ни не трябва да разделят държавата. Обещавам ви, че ще се боря достатъчно силно както за тези, които ме поддържат, така и за тези, които не ме поддържат“, обеща той.

По думите му САЩ са изправени пред сили, които трябва да бъдат победени, а за целта са необходими не само думи, а всичко, което може да предостави демокрацията и единството.

„Цялата ми душа е вложена в обединението на Америка, на нашия народ и нашата нация. Обединение, за да се борим срещу враговете, омразата, беззаконието, безработицата. Ако се обединим, може да постигнем велики неща, да оправим грешките, да се справим със смъртоносния вирус. Може да изградим средната класа, да осигурим расова справедливост и САЩ да се превърнат във водещата сила на доброто в света. За нашето обединение не е необходимо да има хаос, това е исторически момент на кризата и предизвикателствата и единството е пътят напред. Нека в този момент да бъдем съединените обединени американски щати. Никога няма да се провалим в Америка. Действаме обединено и нека на този ден дадем ново начало. Да се чуваме и виждаме един друг, да показваме уважение един към друг. Не е необходимо да изгорим всичко по пътя си. Всеки спор не бива да е причина за война. Трябва да отхвърлим културата на манипулацията. Нека Америка бъде по-добра, аз съм убеден, че е по-добра“, заяви Джо Байдън.

Речта на президента бе изпратена с аплодисменти, но коментарите за нея в социалните медии показват наистина дългия път, който трябва да се извърви за сплотяване на нацията. Поддръжниците на Байдън я намират за вдъхновяваща, докато тези на Тръмп – за скучна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук