Джо Байдън талибаните
На снимката: президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът Байдън ще предприеме смели действия и незабавно облекчение за американските семейства, докато страната се бори с настоящите кризи. Те ще включват действия за контрол върху пандемията от COVID-19, осигуряване на икономическо облекчение, борба с изменението на климата и напредване на расовата справедливост и граждански права, както и незабавни действия за реформиране на имиграционната система и възстановяване на положението на Америка в света. Така са описани на официалната страница на Белия дом приоритетите в управлението на президентската двойка Джо Байдън – Камала Харис.

COVID-19

Президентът ще предприеме бързи мерки за овладяване на кризата с COVID-19 чрез разширяване на тестовете, безопасно възобновяване на училищните занявия и бизнеса и предприемане на научно обосновани стъпки за справяне с общностите – особено тези с различен цвят на кожата, които са най-силно засегнати от този вирус.

Той ще започне национална програма за ваксинация, за да насърчи ефективно населението на Съединените щати.

Климат

Президентът Байдън ще предприеме бързи действия за справяне с извънредната ситуация в областта на климата. Администрацията му ще гарантира, че страната отговаря на изискванията на науката, като същевременно се даде възможност на американските работници и фирми да водят революцията на чистата енергия.

Расова справедливост

Президентът Байдън поставя справедливостта в центъра на дневния ред на управлението, като се погрижи за въвеждането на расова справедливост във федералните агенции, политики и програми. Обещава се да бъдат предприети смели действия за напредване на цялостна програма за справедливост, за да се осъществи реформа в наказателното правосъдие, да се прекратят различията за достъп до здравеопазване и образование, да се гарантира справедлива жилищна политика и да се възстанови зачитането на племенния суверенитет на федерално ниво, така че всички в Америка да имат възможността да реализират своя потенциал.

Икономика

Президентът Байдън ще предприеме смели стъпки за справяне с неравенството в икономиката и ще предостави облекчение на онези, които се борят по време на пандемията от COVID-19. Той ще работи с Конгреса за приемане на Американския спасителен план за промяна на хода на пандемията, изграждане на мост към икономическото възстановяване и инвестиране в расова справедливост. Обещава се създаването на милиони работни места чрез укрепване на малкия бизнес и инвестиране в професии на бъдещето.

Здравеопазване

Президентът Байдън поема ангажиментя да защитава и разширява достъпа на американците до качествено и достъпно здравеопазване. Той ще надгражда Закона за достъпни грижи, за да отговори на нуждите в обалстта на здравеопазването, създадени от пандемията, да намали разходите за здравни грижи и да направи система за здравеопазването по-лесна за управление.

Имиграция

В тази област се обещава реформира на имиграционната система. Стратегията на президента Байдън е съсредоточена върху основната предпоставка, че страната е по-безопасна, по-силна и по-просперираща със справедлива и подредена имиграционна система, която приветства имигрантите, поддържа семействата заедно и позволява на хората в цялата страна – както новопристигналите имигранти, така и тези, които живеят в нея поколения наред, да допринесат за нейното развитие.

Възстановяване на глобалното положение на Америка

Президентът Байдън ще предприеме стъпки за възстановяване на положението на Америка в света, укрепването на американската национална сигурност, възстановяването на демократични съюзи по целия свят, защитата на американските ценности и човешки права и подготвянето на американската средна класа за успех в глобалната икономика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!