Планът за възстановяване от пандемията от коронавирус, следващият 7-годишен финансов период и извънредните мерки в Унгария са темите, които ще бъдат разисквани на днешното пленарно заседание на Европейския парламент.

Дебатите по плана за икономическото възстановяване след пандемията и многогодишната финансова рамка ще се проведат в присъствието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на фона на проявилите се противоречия между двете институции още миналата седмица.

Депутатът от ЕНП Андрей Ковачев заяви, че Комисията е поставила фонда за възстановяване на правна основа извън общностната политика и Европейският парламент няма да я подкрепи в този вид. Той добави, че в публичното пространство се хвърлят огромни суми, без да става ясно откъде ще дойдат те.

Миналата седмица пък председателят на групата Манфред Вебер изпрати писмо до комисията, в което заплаши, че ако планът бъде приет в този вид, неговата група ще наложи вето върху бюджета на ЕС за следващия 7-годишен период.

Напрежение се появи и около предстоящите дебати за въведените извънредни мерки в Унгария, след като искането на правосъдният министър Юдит Варга да представи пред евродепутатите позицията на страната си е било отхвърлено с мотива, че това може да направи единствено премиерът Виктор Орбан.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!