Хуан Лопес
на снимката: Председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент – Хуан Лопес

Председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент – Хуан Лопес – заяви, че комисията подкрепа отпадането на механизма за сътрудническо и проверка над България.

В писмо, изпратено до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, Лопес съобщава, че комисията е отчела намерението на ЕК да въведе всеобща оценка за върховенството на закона в ЕС.

Засега няма официално становище на Съвета на ЕС по намерението на ЕК за прекратяването на механизма за нашата страна.

Становищата на министрите и на евродепутатите имат съвещателен, а не задължителен характер, при приемането от ЕК на окончателното решение за отпадане на наблюдението.

Днес ЕК потвърди, че е получила писмо от българските власти, свързано със становището на Венецианската комисия към Съвета на Европа за отговорността на българския главен прокурор.

„Ще оценим писмото внимателно и ще отговорим своевременно”, заяви говорителят на пресконференция в отговор на въпрос.

Той добави, че ЕК по-рано тази година оцени като достатъчен напредъка на България в изпълнението на изискванията по процеса на наблюдение над борбата с организираната престъпност и корупцията.

България трябва да продължи с изработване и прилагане на съответното законодателство, посочи говорителят.

По неговите думи преди да приеме окончателното решение за прекратяване на механизма за наблюдение над нашата страна, ЕК ще вземе предвид оценките на Съвета на ЕС и на Европейския парламент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!