Общинският съветник в София от „Демократична България” арх. Борислав Игнатов отправи питане към кмета на София Йорданка Фандъкова. Въпросът му е свързан с Паметника на Съветската армия и собствеността на земята под него. През юли, в качеството си на кандидат за кмет на Столичната община, Игнатов предложи нова визия за паметника, за който от години се спори. Още от 90-те години има решение за премахването му, което обаче все се отлага. През юли Игнатов предложи Паметникът на Съветската армия „да се облече в саркофаг като музеен експонат, а около него да се изгради хълм”. Преди това той изложи друга идея – да се сложи държавният герб на върха му.

Паметникът не веднъж е бил обект на вандалски прояви. Затова от скоро в района патрулира денонощна охрана.

ДЕБАТИ.БГ публикува пълното писмо на арх. Борислав Игнатов:

Уважаема госпожо кмет,

На основание чл. 129, ал. 1 и ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет (ПОСОС), моля да ми отговорите устно и писмено на следващото заседание на Столичния общински съвет на следните въпроси:

  1. Чия е собствеността на Княжеската градина?Общинска или държавна?
  2. Чия е собствеността на земята, върху която е изграден паметника на „Съветската армия“ в Княжеската градина? Общинска или държавна?
  3. Чия е собствеността на паметника на „Съветската армия“ и с какъв документ е удостоверено това?
  4. С какъв документ е разрешено изграждането на паметника на „Съветската армия“?
  5. Кой е действащият подробен устройствен план за кв. 3, м. „Главен градски център – зони Г-8 и Г-10“?
  6. Предвижда ли действащият подробен устройствен план за кв. 3, м. „Главен градски център – зони Г-8 и Г-10“ паметник на „Съветската армия“ и с какъв устройствен статут?

Моля към отговорите да бъдат приложени заверени копия на документите, върху които се базират.

Настоявам по реда на ПОСОС отговорът на питането да бъде включен в дневния ред на следващото заседание на Столичния общински съвет и да бъде включен към протокола от него.

С уважение:

Арх. Борислав Игнатов

Общински съветник и Зам. Председател на Столичен общински съвет

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!