Христо Казанджиев
на снимката: енергийният експерт Христо Казанджиев

В четвъртък Русия и Украйна се разбраха да удължат договора за доставка на природен газ. Руският президент Владимир Путин обяви, че въпреки изграждането на нови инфраструктурни съоръжения, като „Северен поток“, „Северен поток 2“ и „Турски поток“, Русия ще поддържа транзит през Украйна. „Проблемът е в обема на този транзит и условията, при които може да бъде сключен договор“, обясни Путин.

ДЕБАТИ.БГ потърси за коментар енергийният експерт Христо Казанджиев.

„За България това означава доста интересна ситуация. В края на краищата, въпросът за осигуряване на руски природен газ през България за Сърбия излиза на дневен план, поради факта, че преносът през Украйна и Унгария ще бъде значително по-евтин. Второ – отпада необходимостта за изграждане на втора тръба на „Турски поток”, която да осигури газ през България. Така че, България би могла да се надява на известен транзит през нейна територия, едва само от една тръба на „Турски поток”.”, каза той.

Казанджиев добави още:

„Онова, което ние от Българския енергиен и минен форум предупреждавахме, че е много вероятно да се случи, вероятно ще се случи и България ще понесе всички последствия от своята неразумна инвестиционна политика и предоверяване на Русия като партньор в енергетиката.”

Цялото интервю с Христо Казанджиев може да прочетете ТУК.   

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!