Паметник на Съветската армия

Заради зачестилите посегателства над паметника на Съветската армия, който се намира в района на „Княжевската градина”, министърът на вътрешните работи е назначил участъкът ежедневно да се обхожда от пешеходни полицаи и автопатрул.

Това става ясно от писмо, което  ресорният министър е изпратил в отговор на питане на депутатите Христо Проданов, Георги Свиленски и народни представители.

В писмото министър Маринов дава отчет за свършената работа по два конкретни сигнала.

Единият е от 9 септември, когато екип на РУ –СДВР е установило, че надписът на паметника е залят с бяла боя, а на най-горното стъпало е разлята течност с черен цвят, приличаща на машинно масло.

Вторият сигнал е от 7.10.2018 г. когато в пак в Първо РУ е получен сигнал за лица, които поставят неизвестни неща върху паметника на Съветската армия. При пристигане на място полицейските служители са установили две лица от САЩ, които са си правили снимки пред паметника, като в ръцете си са държали вестник на английски език издаван в щата Флорида. Лицата са дали обяснение, че при посещенията им на забележителности в различни страни се снимат с въпросния вестник.

В писмото до народните представители, Маринов уверява, че са предприети и допълнителни мерки, като наличните камери от изградените системи за видеонаблюдение на СДВР и на Столична община са включени в зоните за денонощно наблюдение.

От отговора става ясно още, че районът на „Княжевската градина“ в която се намира паметникът на Съветската армия, се охранява от фирма „Егида – София“ ЕАД. При извършена проверка на дейността на обекта нарушения не са били констатирани. Въпреки това са дадени задължителни предписания, свързани със засилване бдителността на охранителите и планът за охрана на обекта да бъде актуализиран в частта за видеонаблюдение.

Последният път, в който паметникът беше надраскан, е от 4 октомври.

Написаното: „На Съветската армия освободителка от признателния българския народ” беше задраскано с червен спрей.

Отдолу беше добавено: „Столична община, махни този национален позор!”. Паметникът, който се намира в центъра на София, редовно е обект на подобни акции през изминалите години.

Паметникът често е обект на подобни набези. Ето някои от най-емблематичните – ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук