контрабандата

От една до десет години затвор и глоба между 20 и 100 хил. лева грозят гражданите, които се занимават с нелегално производство или разпространение на алкохол и цигари. До три години лишаване от свобода пък грозят онези, които притежават оборудване за незаконното производство.

Това предвиждат промените в Наказателния кодекс, които днес депутатите приеха на първо четене. 117 народни представители гласуваха „за“ предложението за промени, внесено от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

До предложението се стигна след последните акции на специализираната прокуратура срещу цехове за незаконно производство на цигари. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров се оплака, че подобни деяния не са квалифицирани като престъпления в Наказателния кодекс и това възпрепятства налагането на наказания на извършителите.

Цацаров обясни пред депутатите от парламентарната комисия за контрол над приходните агенции, контрабандата и сивата икономика, че при една от скорошните акциите срещу нелегални цигари в Карнобат, Горна Оряховица, Тутракан и Дупница е бил задържан шофьор на бус, който обаче обяснил, че няма връзка с производството и продажбата на намерените в него цигари, а обяснил, че тъкмо бил откраднал буса и разследващите го заловили.

Така с инкриминирането на незаконното държане на предмети и съоръжения, които са предназначени или могат да послужат за изграждане на съоръжения за производство на алкохол и тютюневи изделия, ще намалее и рискът от нелегално производство на акцизни стоки, смятат вносителите на законопроекта.

Промените въвеждат още регистрационен и лицензионен режим на търговията и рециклирането на машини за производство на цигари.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук