Бюджет

Финансовият министър Владислав Горанов и социалният министър Бисер Петков представиха проекта за държавен бюджет за 2019 година пред членовете на Координационния съвет на КНСБ.

„Проектобюджетът за 2019 г. е готов и ни е даден за консултации. Утре е насрочено и заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество”, обяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров.

И добави:

„За нас бюджетът за следващата година е по-добър от всички досегашни бюджети, които сме видели в управлението на Бойко Борисов. Нарастването на разходите в много от перата са значителни и могат да осигурят добри политики в отделните сектори, направления и най-вече едно прилично нарастване на възнагражденията на около 440 000 работещи в България, които получават своите възнаграждения от бюджета на Републиката”, заяви Димитров.

В бюджета за следващата година са предвидени повече пари за социалната сфера. Очаква се минималната работна заплата да се повиши до 560 лева, както и да се увеличи максималният осигурителен праг на 3000 лева.

В сферата на социалната политика са предвидени средства в размер на: 40,4 млн. лв. допълнително за всяка година от прогнозния период (50 % повече спрямо средствата през 2018 г.) за целеви помощи за отопление с цел социална закрила и равни възможности; 150,0 млн. лв. допълнително за хората с увреждания и проекта на Закон за личната помощ при тяхното приемане; 7,0 млн. лв. във връзка с въвеждането на нов вид месечна помощ за деца без право на наследствена пенсия от починал родител, съгласно промените в Закона за семейни помощи за деца, като размерът на помощта за 2019 г. е 115 лева.

Повече пари ще има и за образованието. Средствата основно са насочени към четирите стълба за финансиране на системата, съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, както и към финансиране обучението на студенти и докторанти, определено въз основа на комплексната оценка на качеството на обучение.

Политиката в областта на отбраната предвижда да бъде спазено изискването за достигане на разходите за отбрана до определения процент от БВП, в съответствие с Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 г., като в бюджетната рамка за 2019 г. общо разходите за отбрана възлизат на 1 839,3 млн. лв., което представлява 1,58 % от БВП.

Осигурени са средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти.

Още подробности може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук