На снимката: Кандидатът за президент на Франция на партията "Национален фронт" Марин льо Пен

Битката за Елисейския дворец навлиза в нова фаза. Две седмици преди балотажа Европейският парламент започна процедура за отнемане на имунитета на кандидата за президент на крайната десница – Марин льо Пен.

Злоупотреба с европейски фондове – за това е разследвана в родината си Марин льо Пен. Скандалът се разрази по време на предизборната кампания, после заглъхна, но сега отново излиза на повърхността.Процедурата за отнемане на имунитета на кандидат-президентката започва по искане на френски съдии.

В края на март магистратите са внесли искане за сваляне на имунитета на Льо Пен и на депутатката от нейната партия Мари-Кристин Бутоне. Подозира се, че двете са плащали заплати на парламентарни помощници, които обаче са от партийния апарат на Националния фронт.

Тогава Марин льо Пен коментира, че „не е изненадана от този ход“. Снемането на имунитета на Марин льо Пен в европарламента не става за пръв път. Преди четири години тя беше разследвана заради антимюсюлмански изказвания. Две години по-късно прокуратурата реши да оттегли обвиненията.

Льо Пен е с намалена заплата като евродепутат заради прекомерни разходи. Тя не успя да ги докаже и да ги възстанови в определения срок.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!