Ердоган
На снимката: президентът Реджеп Ердоган

Турция няма да толерира незаконни действия в Беломорието и Средиземноморието, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от в. „Сабах“.

Ердоган каза, че Турция няма да позволи „пиратство или бандитизъм“ в Средиземно и Егейско море, имайки предвид последните ходове на Гърция, които допълнително ескалираха напрежението между двете страни по отношение на морските граници .

„Никой не може да ограничи Турция, която има най-дългата брегова линия в Средиземно море, до бреговете на Анталия. Ние сме решени да защитим морските права на нашите граждани и народа на Турската република Северен Кипър “, каза още Ердоган.

Последната закана на Ердоган към Гърция идва ден след като стана ясно, че Атина изпраща военен персонал и доставки на остров Кастелоризо, който е демилитаризирана зона, намираща се на 2 километра от турския бряг.

Този ход предизвика гняв от турски политици, които го критикуваха като провокативно и незаконно действие.

Говорителят на външното министерство Хами Аксьой заяви в неделя, че този ход е последният показател за беззаконието на Гърция и истинските й намерения в Източното Средиземноморие.

Правейки подобни на тези на Ердоган изявления, говорителят на управляващата Партия за справедливост и развитие Йомер Челик вчера също нарече последните действия на Атина пиратство.

„Опитът на Гърция да въоръжи остров Кастелоризо е нов пример за пиратство. Глупаво е Гърция да насочва оръжия към бреговете на Турция и Гърция стана представител на пиратската политика в Егейско и Средиземно море“, каза Челик.

Високо напрежение в Източното Средиземноморие

След откриването на значителни запаси от газ в региона преди десетилетие, страните са въвлечени в подновени спорове за морските граници, докато международното право предлага малко средства за защита.

Задълбочаващият се разрив между Атина и Анкара се разшири с решението на Турция да засили дейностите по проучване на енергията в Източното Средиземноморие.

Анкара вече удължи дейностите по проучване на кораба си „Оруч Рейс“ на два пъти. Последното приключи снощи, след което Анкара пусна ново съобщение в Navtex за удължаване на проучването до 12 септември.

„Турция продължава усърдно да изпълнява ролята си на разрушител и фактор на нестабилност в региона, игнорира призивите за диалог и засилва нейните провокации, които водят към задънена улица по собствено желание, подкопава сигурността и стабилността в региона, което принуждава международната общност да предприеме действия “, се казва в изявление на министерството на външните работи на Гърция.

Дипломатическото ведомство добави, че Атина няма да се поддаде на изнудване.

Турското правителство оспорва претенцията на Гърция за изключителни права с аргумента, че островите не трябва да се включват в изчисляването на морските граници между държавите.

Анкара критикува Гърция за нейната „максималистична“ позиция, тъй като твърди, че малкият остров Кастелоризо, който е на около 580 километра от гръцката континентална територия, трябва да има континентален шелф с площ от 40 000 квадратни километра, което е почти половината от турския залив Анталия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!