Президентът на Турция Реджеп Ердоган призова всички турци, живеещи в Европа,  да има най-малко пет деца, съобщават световни медии като New York Times и Russia Today. Посланието бе отправено в град Ескишехир, където лидерът участва в митинг в рамките на кампанията за референдума на 16 април за въвеждане на президентска система на управление.

Отидете да живеете в най-добрите квартали. Карайте най-добрите коли. Отгледайте не три, а пет деца. Защото вие сте за бъдещето на Европа. Това ще бъде най-добрият отговор на несправедливостите срещу вас, заяви Ердоган.

Думите му идват в момент на все по-напрегната ситуация в отношенията между Европа и Турция. Ердоган поде язвителна антиевропейска реторика, особено по отношение на Холандия, след като на турски министри не бе позволено да агитират там.

Мюсюлманският дял на населението в цяла Европа е нараснал с около 1 процентен пункт от десетилетие – от 4% през 1990г. до 6% през 2010 г., сочи доклад на американския изследователски център „Пю”.

Този модел се очаква да продължи и през 2030, когато мюсюлманите се очаква да бъдат 8 на сто от населението на Европа, се казва още в доклада.

В стремежа си да постигне положителен резултат на предстоящия референдум, Ердоган е силно разчита на подкрепа от близо 5,5 милиона турски граждани, които живееят в чужбина. Ако това се случи ще се дадат на президента правомощията да издава укази, да декларира извънредно положение, да назначава министри и държавни служители и разпуска на парламента.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!