Реджеп Ердоган
на снимката: Президентът на Турция Реджеп Ердоган

ДЕБАТИ.БГ публикува целия текст на турския президент Реджеп Ердоган, написан за „Вашингтон поуст”.

 

Историята вече е много позната: Джамал Хашоги, саудитският журналист, който влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври, за да уреди документи за брак с приятелката си. Никой – дори годеницата му, която го чакаше пред консулството, никога вече не го видя.

През последния месец Турция премести небето и земята в търсенето на истината и осветляването на този случай. В резултат на нашите усилия, светът научи, че Хашоги е бил убит коравосърдечно, от смъртоносен отряд, установихме, че убийството е било умишлено.

И все пак има и други, не по-малко значими въпроси, чиито отговори ще допринесат за разясняването на този злощастен акт. Къде е тялото на Хашоги? Кой е „местният сътрудник”, на когото саудитските власти са предали тялото, както твърдят? Кой нареди журналистът да бъде убит? За съжаление, саудитските власти отказаха да отговорят на тези въпроси.

Знаем, че извършителите са сред 18- те заподозрени, арестувани в Саудитска Арабия. Също така, знаем, че тези хора са дошли, за да изпълнят заповедта „убийте Хашоги и си тръгвайте”.

Знаем, че заповедта за убийството на Хашоги е дошла от най-високите нива на саудитското правителство.

Някой явно се надява, че този „проблем” ще изчезне във времето. Но ние ще продължим да задаваме нашите въпроси, които са от решаващо значение за разследването в Турция, но и за семейството и близките на Хашоги.

Един месец след убийството му все още не знаем къде е тялото му. Най-малкото – той заслужава достойно погребение в съответствие с ислямските обичаи. Дължим истината на семейството и приятелите му, включително на бившите му колеги – да им дадем възможност да се сбогуват с него и да го изпратят. За да сме сигурни, че светът няма да спре да задава тези въпроси, ние споделихме доказателствата с нашите приятели и съюзници, включително Съединените щати.

Тъй като ние ще продължим да търсим отговорите, бих искал да подчертая, че Турция и Саудитска Арабия се радват на приятелски отношения. Нито за миг не съм си помислял, че крал Салман е наредил убийството на Хашоги. Ето защо нямам причина да вярвам, че убийството на журналиста отразява официалната политика на Рияд.

В този смисъл би било погрешно да гледаме на убийството на „Хашоги” като на проблем между Турция и Саудитска Арабия. Независимо от това, трябва да добавя, че нашето приятелство с Рияд, не означава, че ще си затваряме очите за умишленото убийство, на което бяхме свидетели.

Убийството на Хашоги е необяснимо. Ако тази жестокост се беше случила в Съединените щати или другаде, властите в тези страни щяха да стигнат до дъното на случилото се. За нас няма съмнение, че трябва да го разкрием.

Никой не трябва да си позволява да извършва подобно нещо в която и да е държава членка на НАТО. Ако някой се осмели да игнорира предупреждението, ще трябва да посрещне последствията си.

Убийството на Хашоги беше зверство, в разрез с Виенската конвенция. Ако не успеем да накажем виновниците, може да се наложи да се справяме с много по-сериозни проблеми в бъдеще.

Това е още една причина да бъдем шокирани и да влагаме толкова усилия в разкриването на убийството. Разочаровани сме от усилията на някои саудитски политици да прикрият умишленото убийство на журналиста, вместо да обслужат каузата на справедливостта, както изисква нашето приятелство.

Въпреки че Рияд задържа 18 души, дълбоко обезпокояващо е, че не бяха предприети действия срещу генералния консул на Саудитска Арабия в Истанбул, който излъга медиите и избяга от Турция малко по-късно. Също така, отказът на саудитския главен прокурор, който неотдавна посети турския си колега, да сътрудничи на разследването и да отговори на прости въпроси.

Поканата му турските следователи да посетят Саудитска Арабия за повече разговори по случая, ни се стори като отчаяна и умишлена тактика за забавяне.

Убийството на Джамал Хашоги включва много повече, отколкото група служители по сигурността.

Като отговорни членове на международната общност, трябва да разкрием самоличността на кукловодите, които стоят зад убийството на Хашоги и да открием онези, на които саудитските власти са се доверили, но все още прикриват.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук