Ериксон, телекомуникации

Шведският телекомуникационен гигант „Ериксон“ се съгласи да плати повече от 1 милиард долара за уреждане на дело за корупция, заведено от американските власти, съобщи министерството на правосъдието.

„Ериксон“ се съгласи на споразумението, след като министерството на правосъдието обвини компанията в конспирации за нарушаване на разпоредбите срещу подкупите и други параграфи на Закона за корупционните практики в чужбина (FCPA), съобщиха от американското правно ведомство.

Филиал на компанията „Ериксон Иджипт лимитид“, се призна за виновен в петък за ролята си в схемата. Американският прокурор Джефри Берман заяви, че „Ериксон“ е признал за дългогодишна корупционна кампания в пет държави – Джибути, Китай, Виетнам, Индонезия и Кувейт – за да засили своето влияние върху телекомуникационния бизнес.

„Чрез парични средства, подкупи, подаръци и рушвети, „Ериксон“ ръководи телекомуникационния бизнес на принципа, че парите говорят“, заяви Берман в съобщението.

Компанията използва агенти и консултанти на трети страни, за да извършва плащания на подкупи на държавни служители и да управлява „пари за смазване на веригата“, които са извън търговските книги.

Споразумението включва наказание в размер на над 520 милиона долара и глоба от приблизително 540 милиона долара, които трябва да бъдат платени на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

SEC започна разследването на схемата през 2013 г., проучвайки поръчките от 90-те години. Министерството на правосъдието се включи през 2015 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!