СДС, годишнина

Днес се навършват 30 години от учредяването на Съюза на демократичните сили. По този повод съучредители и симпатизанти на идеята се събраха в Института по социология и философия на БАН, където се е зародила идеята за създаването на партията. Съучредителите Петко Симеонов, д-р Константин Тренчев и Петър Берон бяха сред присъстващите, както и бившият депутат от СДС Соломон Паси.

Симеонов прочете приоритети от учредителната декларация на Съюза на демократичните сили, а д-р Тренчев си припомни какво се е случило на днешната дата преди 30 г.

„Днешното събитие е едно възпоменание на събитие отпреди 30 години. В тази зала, която имаше друга конфигурация, и днес е необитаема, се събирахме ръководителите на опозиционните движения и обсъждахме какви да бъдат следващите ни стъпки. Стигна се до идеята да направим нещо общо. Тук се зароди идеята за създаването на партията, но самото СДС като решение се взе в един апартамент близо до Румънското посолство. Там беше избрано и името“, върна се назад във времето д-р Тренчев и добави, че самото обявяване на СДС е станало в тогавашния Гранд хотел София.

Попитан каква е равносметката за тези години, той каза, че тя не е оптимистична, защото мечтите им са се разминали с действителността.

„Нас ни обединяваше желанието да променим нещата. Всички знаехме какво искаме и това ни обединяваше. Това, което ни разединяваше беше, че не знаехме как да го постигнем. Опит нямахме, пък и нямаше как да го натрупаме, тъй като опозиционното движение в България е от 16.01.1988 г. откакто Илия Минев създава независимото дружество. Ние не сме причина за 10.11.1989 г., но ние бяхме един симптом, че нещо в това общество трябва да се промени, защото хората не могат да търпят статуквото“, каза той.

Тренчев сподели, че въпреки всичко някои от мечтите им като да няма софийско жителство, хората да могат да пътуват свободно зад граница, да няма „Корекоми“, да няма натиск върху това което мислиш и говориш, са се сбъднали.

На този фон обаче, според него, сериозно се е влошила ситуацията със свободата на словото:

„Това ни го казва целият свят, не го измислям аз. Като чели през 90-те години имаше по-голяма свобода на словото, което е едно демократично постижение.“

Д-р Тренчев се възмути, че стожери в журналистиката като BBC, „Сън“, „Ню Йорк Таймс“ и „Таймс“ днес пишат „идиотщини“ и че случващото се и у нас не е изолиран случай. Според него у нас то се дължи на факта, че свободата на словото се е изродила, защото частните собственици на медиите казват на журналистите какво да пишат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!