Турция, стена, граница

Европейският съюз съобщи, че отпуска 325 млн. евро за бежанците в Турция – част от мащабен план за финансиране на страната, която е приютила най-големия брой бежанци в света.

През юни ЕС одобри план за предоставяне на три милиарда евро на Турция от 2021 до 2024 г., за да й помогне да приеме милиони бежанци от Сирия.

мигранти

325 млн. евро ще бъдат заредени в дебитните карти на бежанците, като ще помогнат на повече от 1,5 млн. души да покрият най-необходимите си нужди, като храна, наем, транспорт и лекарства.

„Тази помощ е изключително важна спасителна линия за хиляди семейства, много от които бяха особено тежко засегнати от пандемията от коронавирус“, заяви на пресконференция в Анкара Янез Ленарчич, комисар на ЕС за управление на кризи.

Янез Ленарчич
На снимката: Янез Ленарчич

„Тази парична помощ им дава възможност сами да решат от какво се нуждаят най-спешно, като същевременно допринася за турската икономика.“

Ново проучване, проведено от турския Червен полумесец и Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, разкрива, че нивата на задлъжнялост сред бежанците в Турция са се увеличили повече от два пъти след пандемията от коронавируса, като малко под половината от анкетираните не разполагат с приемливи нива на храна.

Практиката на дебитните карти, която е в сила от 2016 г. и е съобразена със съществуващата турска мрежа за сигурност, понастоящем подпомага около една трета от уязвимото население на бежанците в страната.

Турция е дом на до пет милиона бежанци и мигранти, повечето от които от разкъсваната от войната Сирия, и остава един от предпочитаните маршрути за мигрантите и бежанците за влизане в Европа.

През 2016 г. ЕС пое ангажимент да предоставя на Турция до шест милиарда евро годишно след мигрантската криза, когато повече от един милион бежанци влязоха в Европа.

Турските официални лица многократно са заявявали, че сумата не е достатъчна за справяне с броя на бежанците, които приема.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!