Съветът на ЕС добави още осем руски висши държавни служители към списъка със санкциите. Причината – действия, застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Мерките са приети в отговор на ескалацията на напрежението в Керченския проток и Азовско море и нарушаването на международното право от страна на Русия. Санкционираните служители включват ръководителя и заместник-ръководителя на дирекцията за границите на руската Федерална служба за сигурност за Крим и Севастопол Сергей Станкевич и Андрей Шеин. Добавени са още трима командири на руски патрулни лодки и кораби, които са участвали активно в действия за предотвратяване достъпа на украински кораби до тяхното крайбрежие на Азовско море, двама ръководители на службите на руски контролни пунктове и един руски командир на въоръжените сили, отговорен за военни сили в региона, включително за незаконното анексираните Крим и Севастопол.

Освен това Съветът удължи срока на действие на ограничителните мерки с още 6 месеца – до 15 септември. Съветът заличи един починал от списъка – лидерът на ДНР Александър Захарченко. Мерките вече се прилагат  към общо 170 лица и 44 образувания. Те се състоят от забрана за пътуване и замразяване на активи. На оператори от ЕС също е забранено предоставянето на финансови средства на лица и образувания от списък.

Късно във вторник (12 март) Европарламентът излезе с резолюция, в която се казва, че Русия не е стратегически партньор на ЕС и призова за допълнителни санкции. Тя беше приета с 402 гласа „за“, срещу 163 гласа „против“ и 89 „въздържал се“. Ето как гласуваха по нея българските евродепутати:

„Против“ са били четиримата социалисти Сергей Станишев, Петър Курумбашев, Момчил Неков и Георги Пирински, както и заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който е част от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Двама са се въздържали – Николай Бареков от ЕКР и Владимир Уручев от Европейската народна партия (ЕНП), избран с листата на ГЕРБ.

Девет са подкрепили 56-те точки срещу Русия: Асим Адемов, Андрей Ковачев, Ева Майдел и Андрей Новаков (всичките от ГЕРБ), Светослав Малинов (от ДСБ), както и депутатите от АЛДЕ Неджим Али, Филиз Хюсменова, Илхан Кючук и Искра Михайлова, избрани с листата на ДПС.

Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) не е участвал в гласуването.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук