ЕС санкции

ЕС трябва да наложи допълнителни санкции, ако Русия продължава да нарушава международното право, става ясно от приета във вторник от Европейския парламент резолюция, която прави оценка на сегашните политически отношения между ЕС и Русия.

„Времето за любезен и дипломатичен език приключи. Има много малко място за сътрудничество, докато Русия продължава да окупира части от Украйна и атакува други европейски страни,“ коментира докладчикът Сандра Калниете (ЕНП, Латвия).

Санкции

Евродепутатите отбелязват, че от 2015 насам са възникнали нови области на напрежение между ЕС и Русия, които включват интервенцията на Русия в Сирия, намесата в страни като Либия и Централноафриканската република и продължаващата агресия в Украйна. Те посочват още подкрепата на Русия за антиевропейски партии и крайнодесни движения както и намесата й в политически избори и нарушаването правата на човека в нейните граници.

Правейки преглед на тези нарушения на международното право, евродепутатите подчертават, че ЕС трябва да бъде готов да наложи допълнителни санкции срещу Русия, които да са насочени към отделни лица. Санкциите трябва да бъдат пропорционални на заплахите породени от Москва, добавят те. През декември миналата година Съветът на ЕС удължи икономическите санкции до 31 януари 2019.

Светослав Малинов (ЕНП, България) изрази подкрепата си за санкциите срещу Русия. По думите му гласуваната резолюция е показала ясно, мнозинството от евродепутатите държат на независимостта и суверенитета и на Украйна. „Отношенията ни с Русия могат да се основават единствено на международното право, демокрацията, правата и свободите на човека, мирното разрешаване на конфликти. Не виждам желание у Русия да възстанови нарушеното доверие,“ добави Малинов.

Глобалните предизвикателства

Резолюцията порчертава, че ЕС трябва да преразгледа сегашното Споразумение за партньорство и сътрудничество (СПС) и да ограничи сътрудничеството си с Русия до области от общ интерес. Глобалните предизвикателства, като изменението на климата, енергийната сигурност, дигитализацията, изкуственият интелект и борбата с тероризма изискват избирателно сътрудничество.

По-близки отношения биха били възможни, само ако Русия приложи изцяло т.нар. Мински споразумения за прекратяване на войната в Източна Украйна и започне да спазва международното право, гласи текстът на резолюцията.

Северен поток 2

Евродепутатите отново изразяват загриженост, че проектът Северен поток 2 може да засили зависимостта на ЕС от вноса на руски газ и да застраши вътрешния пазар на ЕС.

Подкрепа за авторитарни режими

Евродепутатите са загрижени относно продължаващата подкрепа от Русия за авторитарни режими и държави като Северна Корея, Иран, Венецуела и Сирия. Те изразяват съжаление, че с цел дестабилизиране на страни кандидати за членство в ЕС, Русия подкрепя подривни организации и политически сили, като например тези, които се противопоставят на Преспанското споразумение, което разреши дългогодишния спор относно името между Бившата югославска република Македония и Гърция.

Икономическата война на Русия

Евродепутатите осъждат незаконните финансови дейности и прането на пари от страна на Русия, потенциално възлизащи на стотици милиарди евро изпирани в рамките на ЕС всяка година, което предствлява заплаха за сигурността и стабилността на Европа. Докладът подчертава, че страните от ЕС трябва да прекратят всички програми за „златни визи/златен паспорт“, от които се възползват руските олигарси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук