Въведените от Европейския съюз санкции срещу Русия трябва да бъдат отменени. За това се е обявил във Варшава българският президент Румен Радев, който е на посещение в Полша, съобщи ТАСС, уточнявайки, че Радев е обявил своята позицията на обща пресконференция с полския президент Анджей Дуда.

В икономически смисъл тези санкции вредят. Ако говорим за българския бизнес, то ние имаме отрицателно отношение. Санкциите не могат да продължават безкрайно, бизнесът не бива да страда заради политически решения. Поради това аз се надявам, че санкциите ще бъдат отменени, цитира ТАСС позицията на Румен Радев.

Друга информация за визитата на Радев в Полша руската информационна агенция не дава. Отделно публикува обширна биографична справка за Румен Радев, вкл. подробно семейно положение, съпруги и деца, както и точните, обявени от ЦИК проценти, спечелени на президентските избори от Румен Радев на първи и втори тур на изборите срещу кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

Описвайки биографията на българския президент по години и етапи на професионално развитие,  ТАСС пише:

През август 2016 г. ген.Румен Радев подава оставка от длъжността командващ ВВС в знак на протест срещу съглашението с Полша за обща охрана на българските въздушни граници (по негово мнение, това поставя българските пилоти в „унизително положение“. След оставката Радев бива издигнат за кандидат за президент на България от инициативен комитет с подкрепата на опозиционната Българска социалистическа партия.

„Основни точки в неговата предизборна кампания са борбата с корупцията, безработицата и нелегалната миграция. Радев се обявява срещу квотите, определени от ЕС за разселване на бежанците в страните в ЕС.

Един от първите успехи на Радев на поста президент е сключването на редица договори между България и РСК „МиГ“ за ремонт на 12 изтребители МиГ-29, се подчертава по-нататък в биографичната справка на ТАСС за Румен Радев.

Радев нееднократно се е обявявал против антируските санкции. През ноември 2016 г. на първата пресконференция след победата, опровергавайки твърденията за своята уж „проруска ориентация“ заявява : аз съм натовски генерал, аз съм първият българин, който е завършил военно-въздушната академия в САЩ и аз ще защитавам нашето евроатлантическо членство дори по-активно от досега, пише още в справката.

През януари 2017 г., засягайки въпроса за възсъединяването на Крим с Русия, Радев казва, че правото да определят своето бъдеще е на жителите на Крим и че те трябва да бъдат питани искат или не да се върнат в състава на Украйна или не и че необходимо да се цивилизовано решение“, се казва  по-нататък в биографията.

На 10 юни 2017 г. Радев заявява, че е готов да подкрепи всякакви действия, насочени към отмяна на антируските санкции, макар и да не може сам да излезе с такава инициатива“, се цитира Румен Радев в приложената на сайта на ТАСС негова биография по повод на визитата му в Полша.

По-рано днес медии от Варшава съобщиха, че на пресконференцията във Варшава Румен Радев е подчертал, че България и Полша имат пълно единомислие, че Европа е изправена пред редица важни предизвикателства – и отвътре, и отвън.

„Що се отнася до заплахите пред Европа, тероризма, решаването на мигрантската криза – с президента Дуда имаме ясна позиция, че това е проблем, който изисква единно европейско решение, което трябва да съблюдава суверенитета на отделните държави, трябва да гарантира тяхната сигурност“, заявява президентът.

Той благодари на полската страна за безусловната подкрепа за членство на България в Шенген.

„При положение че България е изпълнила всички технически изисквания от 2011 г., мислим, че не е справедливо България да не бъде в Шенген“, е подчертал Радев във Варшава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук