И днес продължава срещата на европейските лидери в Брюксел по водещите международни теми.

САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ 

По време на изключително важната среща на върха на ЕС, лидерите на 27-те държави членки и Великобритания се разбраха да удължат икономическите санкции срещу Русия.

Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Санкциите изтичаха през януари 2018 г. След съгласието на европейските лидери обаче те ще бъдат удължени с още половин година.

Причината за санкциите са действията на Русия в Крим, които международната общност определя като анексия на полуострова.

КРИЗАТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

Освен това, европейските лидери потвърдиха подкрепата на принципа за две държави в разрешаването на кризата в Близкия изток.

Кризата се влоши в резултат на решението на САЩ да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести посолството си там, написа Туск в Туитър.

„Срещата на върха на ЕС потвърди подкрепата си за принципа на две държави.Нашата позиция по отношение на Йерусалим остана непроменена“, каза той.

На 11 декември, след срещата на външните министри на страните от ЕС, ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини заяви, че страните от ЕС не разглеждат въпроса за прехвърляне на посолствата си в Израел и не възнамеряват да предприемат каквито и да е действия по отношение на статута на Йерусалим, докато не бъде постигнато съгласие в преговори между Израел и Палестина.

Тя също така посочи единственият приемлив за Брюксел начин за разрешаване на този конфликт – последователно прилагане на принципа на двете държави (Израел и Палестина), със столици в Йерусалим.

МИГРАЦИЯТА

Позициите на държавите-членки на ЕС относно миграционната политика и квотите за разпределяне на бежанците все още не са се променили. Това обяви в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел.

„Тук позициите не са се променили“, каза тя пред репортери. В същото време, според канцлера на Германия „е поставена ясна задача да продължи работата (в тази посока) до юни следващата година“.

Европейски източник съобщи пред ТАСС след първия ден от срещата на високо равнище, че участниците в нея не са постигнали споразумение за реформиране на квотната система за разселване на мигранти, разногласията са твърде сериозни и въпросът ще бъде отнесен за разглеждане в Съвета на ЕС.

В сряда Европейската комисия де факто констатира провал на системата за квотно разселване на 160 000 души от Италия и Гърция, съобщавайки, че през 2015-2017 г. само 32 хиляди души са били разпределени между страните от ЕС. На 7 декември Европейската комисия заведе дела в Европейския съд срещу Полша, Унгария и Чехия з заради отказа да приемат определените им квоти от мигранти, съгласно европейското законодателство.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!