Русия, санкции, банки

От днес влизат в сила европейските санкции за ограничаване на достъпа до SWIFT на седем руски банки, провокирани от руската инвазия в Украйна, пише БНР. Сред тях е втората по големина банка в страната – VTB, която вече е под санкции и от страна на Съединените щати. Останалите шест институции с отнет достъп до мрежата са: „Внешэкономбанк“ (ВЕБ), „Банк Россия“, „Промсвязьбанк“, „Банк Откритие“, „Новикомбанк“ и „Совкомбанк“. Изключение от санкциите правят „Сбербанк“ и „Газпромбанк“ – първата и третата по големина руски банки, през които преминават международните плащания съответно на петрол и на природен газ.

Решението на Европейската комисия бе оповестено на 2 март, като Брюксел даде 10-дневен срок, за да не се стигне до сътресения на финансовите пазари. Заради оповестеното ограничение на достъпа до SWIFT курсът на рублата спрямо долара отбеляза още по-рязък спад от 30%.

Сред санкционираните институции е VTB – втората по големина руска банка, както и ВЕБ – банката за развитие. Ръководителят ѝ се назначава лично от президента Владимир Путин. „Банк Россия“ е считана за „личната банка на Путин“ според редица западни анализатори. Под санкции е и банката, през която минават основно плащанията за отбранителната индустрия на Руската федерация.

Според Европейската комисия заедно с останалите санкции вече 70 – 80 % от финансовата система на Русия е засегната.

Трябва да се отбележи обаче, че едва половината от банките в страната са свързани със SWIFT, като останалите имат връзка с китайската алтернатива на мрежата. След като бе застрашена от подобни санкции през 2014 година заради анекса на Крим, Русия започна да разработва и своя вътрешна система.

Бизнесът се опасява от фалити у нас заради санкциите над Русия

Предприятия предупреждават за фалити у нас заради санкциите срещу Русия. Бизнесът очаква и ръст на инфлацията, и прекъсване доставките на основни стоки и суровини за българската икономика. Засегнати от войната са сектори на икономиката предимно от тежката индустрия. Заради повишените цени на материалите, нарушените доставки и затруднените плащания са застрашени много бизнеси, заяви Веселин Илиев от Стопанската камара:

„Това са сериозни затруднения пред бизнеса. Трябва да се търсят варианти за пренасочване, не всички ще успеят да се пренасочат и като пазари, и като доставчици. Има голяма вероятност някои да не оцелеят“.

Кризата удря по вноса на метали. Ще бъдат засегнати проектите за електромобили и електрически батерии и дори научните изследвания, каза още Веселин Илиев:

„Горе-долу по същия начин стоят нещата с резервни части за жп транспорта, които ние от Русия много внасяме, за метровлаковете. Ако ще чакаме метровлакове от Русия, много ще ги чакаме. Това ще рефлектира дългосрочно в една икономическа криза, множество насочвания, множество затруднения. Ще нарасне задлъжнялостта. Вече лихвите по банковите кредити се повишиха“.

Според Веселин Илиев глобалната криза ще доведе до преосмисляне на политиките на Евросъюза, включително на Зелената сделка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук