Производството на фалшиви стоки става все по-професионално, а асортиментът – все по-голям. Фалшивите стоки влизат в ЕС през Албания, Украйна и Мароко. Европейските производители ежегодно губят по 60 милиарда евро заради фалшифицирани стоки.

„Меки съдебни присъди и високите доходи от инвестициите стимулират престъпните банди да продължат производството на фалшификати“, се казва в доклад на Европейската служба за интелектуална собственост (EUIPO).

Самите фалшификати стават все по-професионални, а палитрата на фалшифицираните стоки – все по-широка, заявяват от ведомството. В близките години загубите от подобен вид дейност могат да достигнат 85 милиарда евро годишно, прогнозират от там.

Ако загубата от фалшивите стоки бъде разпределена на глава от население, то тогава на всеки жител на ЕС се падат по 116 евро годишно. Показателят в Германия, която годишно губи по 8,3 милиарда евро от този вид незаконна дейност, е 103 евро.

По-голяма част от фалшивата продукция се произвежда в Хонконг, Китай, ОАЕ и Турция, а попада в ЕС през Албания, Мароко и Украйна. Още една държава, в която се произвеждат много фалшификати, е Гърция, уточнява EUIPO.

В доклада са засегнати 13 отрасъла: козметика и лична хигиена, облекло, обувни изделия и принадлежности, спортни стоки, играчки и игри, бижутерия и часовници, ръчни чанти и багаж, музикални записи, спиртни напитки и вина, фармацевтични продукти, пестициди, смартфони, батерии и гуми.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук