ЕС, Китай

Китайски лидери и висши служители на ЕС ще проведат видео среща на върха днес, в която напрежението ще е високо заради новите мита, насочени към китайските фирми и европейското безпокойство по отношение на засилването на позициите на Пекин на световната сцена.

Ръководителите на основните институции на ЕС ще обсъдят кризата с коронавируса с висши китайски лидери, след като Брюксел ядоса Пекин, като го обвини в кампания за дезинформация около пандемията.

ЕС ще бъде представен от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Премиерът Ли Къцян ще бъде основният представител на Китай, а президентът Си Цзинпин също се очаква да направи видео изявление.

Китай и ЕС споделят, че искат да засилят връзките помежду си, но отношенията им са обтегнати заради разногласия по теми, вариращи от правилата за търговия и инвестиции до правата на човека и националната сигурност.

Посланикът на Пекин в ЕС заяви миналата седмица, че разговорите в понеделник са шанс отношенията между партньорите да станат „по-продуктивни и съдържателни чрез използване на възможностите и справяне с предизвикателствата“.

Той обаче упрекна Брюксел заради плановете за по-строги правила спрямо инвестиращите в европейските икономики чуждестранни компании, които биха били насочени по-специално към китайските фирми, заявявайки, че ЕС не практикува откритостта, която изисква към другите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук