Могерини
Федерика Могерини

Европейският съюз и НАТО призовават Русия да поеме отговорност за сваления през 2014 г. полет МН17 над Източна Украйна, след като международни изследователи заявиха, че ракетата, свалила самолета, е транспортирана от руска военна база до мястото на инцидента. 28 нации в ЕС и 29 нации във водения от САЩ военен съюз излязоха с изявление за свалянето на малайзийския полет часове, след като Холандия и Австрия заявиха, че Москва е отговорна за свалянето на самолета.

„ЕС призовава Руската федерация да поеме отговорността и напълно да сътрудничи с нас, за да успеем да открием истината“, заяви ръководителят на външнополитическите отношения на съюза Федерика Могерини в изявление.

Тя каза, че общото разследване е обявило откритията си вчера, че са „заключили, че ракетната установка „Бук“, от която е изстреляна ракетата, свалила полет MH17, принадлежи на въоръжените сили на Руската Федерация“.

Секретарят на НАТО Йенс Столтенберг в отделно изявление заяви:

„Призовавам Русия да поеме отговорността и напълно да ни съдейства, за да успеем да открием истината“.

Той също така заяви, че случилото се с MH17 е било „глобална трагедия и тези, които са виновни за нея, трябва да си понесат последствията“.

Разследването заключи, че ракетата е изстреляна от направената в Русия ракетна установка „Бук“ и е улучила полет MH17 във въздуха на 17.07.2014 г., е била транспортирана до Украйна от руска база в Курск.

Съединените американски щати заявиха, че застават твърдо зад твърденията на Холандия и Австралия, че ракетата, свалила полет MH17 през 2014 г., е била изстреляна от Русия.

„Ние твърдо подкрепяме решението на Холандия и Австралия да призоват Русия да обясни – заяви говорителката на държавния департамент на САЩ Хедър Науърт в изявление – Време е Русия да признае ролята си в свалянето на MH17 и да спре кампанията си за дезинформация.

Попитан от журналисти по време на икономически форум в Санкт Петербург, дали руска ракета е свалила полет MH17, президентът на Русия Владимир Путин отговори: „Разбира се, че не“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!