ЕС и Япония

Япония и страните от Европейския съюз постигнаха принципна политическа договореност по споразумение за икономическо партньорство. Това се случи в Брюксел след среща между премиера на Япония Шиндзо Абе и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в навечерието на среща на групата на водещите икономики на страните от Г-20 в Хамбург.

Преговарящите ще продължат работата си за решаване на оставащите технически проблеми и ще постигнат окончателния текст на споразумението до края на годината.

Със споразумение за икономическо партньорство ще се стимулира търговията със стоки и услуги, а също така ще се създадат благоприятни възможности за инвестиции. Очаква се да се подобрят още повече позициите на износителите и инвеститорите от ЕС на големия японски пазар, като същевременно документът ще включва солидни гаранции за защита на стандартите и ценностите на ЕС. Документът  ще спомогне да се затвърди лидерството на Европа в определянето на правилата на световната търговия и ще изпрати силен сигнал, че сътрудничеството, а не протекционизмът, е начинът за справяне с глобалните предизвикателства.

Тарифите за повече от 90 % от износа на ЕС за Япония ще бъдат премахнати при влизането в сила на споразумението за икономическо партньорство. Когато то започне да се прилага в пълен размер, Япония ще е премахнала митата за 97% от стоките, внасяни от ЕС, а останалите тарифни линии ще са предмет на частична либерализация чрез тарифни квоти или тарифни намаления. Това от своя страна ще спестява на износителите от ЕС около 1 милиард евро от мита годишно.

ЕС и Япония от няколко години преговарят по договор за свободна търговия. Споразумение за начало на консултациите бе постигнато в Брюксел през 2011г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук