протест на МВР
На снимката: София, Протест за заплати

Проблемите никога няма да се решат, докато под формата на синдикална солидарност се защитава правото на паразитиране върху системата на МВР на огромен брой служители с неясни функции.

Подпис : Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Заплахите с полицейски протести, преминават границата на поносимостта и са откровено изнудване на обществото, на изпълнителната власт и на парламента.

Свидетели сме на постоянен натиск за увеличаване на разходите за сектор „Сигурност“, без да има подобряване на усещането на гражданите за гаранции за собствената им сигурност или за тяхното имущество.

Броят на извършените престъпления не намалява (превенцията е на ниско ниво), а разкриваемостта не бележи ръст. На индустрията се налага да издържа „още едно МВР“ в лицето на частните охранителни фирми, написаха  от АИКБ.

Ако е необходимо – закрийте МВР и учредете ново министерство, което наистина да отговаря за вътрешната сигурност в страната, призова бизнесът в деня на полицията. Обърнат в ден за искане на пари срещу липсващи заслуги.

За който има памет, тук има една свръхпоучителна препратка. Към съдбата на едно друго  провалено МВР. От месеците преди грузинската* „Розова революция“. Тази революция предизвика  уникален микс от действени, скоростни реформи – в правосъдието, полицията, здравеопазването, образованието, медиите, органите за борба с корупцията, във всички сфери на икономическия живот, изстреляли тогава Тбилиси на крачка от НАТО като подход и към ЕС.  Автор, диригент и изпълнител на реформите бе Михаил Саакашвили, тогава – президент на Грузия.

За едно денонощие в Грузия са уволнени 40 000 милиционери, после още 35 000.

За две години – 75 000 от общо 85 000. Разформирована е ГАИ (грузинската ДАИ). Три месеца в Грузия няма дори регулировчици.

Но животът продължи, държавата също,  писа тогава коментатор на сп.„Форбс“, Русия. След реформата в Департамента за гранична охрана  в структурата служат около 4 000, в извънведомствената охранителна полиция – 13 000, чиито служители охраняват посолствата, държавните обекти, биват наемани официално за извършване на платени услуги на VIP граждани – пазят, примерно, бизнесмени.    

Модерни психологически тестове са първият филтър за допуск в новата полиция. Равносметката на вътрешния министър (тогава най-възрастният в правителството, човек малко под 40 г.) гласи: тестът позволи да се повиши средното интелектуално ниво на служителите и да се подберат хора с психологическа устойчивост и неагресивни нагласи.

gruzia0607

За година и нещо заплатата в полицията, както и в целия апарат, се увеличава до 40 пъти.  Според докладите от кадровия подбор профилът на новонаетите полицаи е: млади, умни, основно чужди на системата, перспективни. Защото „способният човек се учи бързо на всичко“.  

Основните подразделения в МВР (Грузия) са патрулната служба и криминалната полиция. Първата – с функции на пътна полиция и на служба за бързо реагиране на сигналите на гражданите на “горещия“ телефон. Екипи от по двама души патрулират по специално разработени маршрути. Всички полицейски коли са оборудвани с компютри. В дистанционно достъпните отвсякъде бази данни може да бъде проверен веднага всеки автомобил или арестуван. Колите имат видеокамери, записват се разговорите на екипа, документира се местопроизшествието. Полицаите имат право да задържат и разпитват само в обхвата на камерата на колата си, разказва  „Форбс“.

Страната заема позиция на световен лидер в борбата с корупцията. Доверието в полицията скача от 10 на 84%. Само една от причините: за четири години тежките грабежи намаляват с 80%.

Делът на сивия бизнес се свива от 60 на 5%. Световната банка цитира като пример индекса за възприемане на корупцията, който тръгва от 60% и само за няколко години стига 2%.

Разбира се, за всичко това работят решителните промени във всички сфери и власти, но стартът е фактическото преосноваване на службите за сигурност и на съдебната система.

Грузинската година на въпросната „Розова ровюлюция“ е 2003-а. Сега сме българската 2017-а.

  • стоим в топ 3 на страните по дял от БВП за разходи за полиция и същевременно:
  • на дъното в класацията на ЕС по доверие към системата МВР;
  • имаме свръхвисока концентрация на пътнотранспортни произшествия (ПТП), висок дял на нерегистрирана престъпност;
  • свръхвисоко е възприятието за корупция, шампиони сме по осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека.

Със сигурност, както твърди българският бизнес (в случая – АИКБ),  у нас има нещо за закриване. При това, май, не едно.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук