50 лева, банкнота

Средно по 4 лева дава всеки български гражданин за банков превод в лева. Причината – в началото на октомври банките масово повишиха таксите на преводите и вероятно това няма да е последното увеличение до 15 декември. Именно тогава ще влезе в сила директивата на ЕС, която задължава българските банки да свалят цените на трансграничните преводи в евро до нивото на преводите в лева.

В сряда Министерският съвет одобри поправката в закона, според която доставчиците на платежни услуги трябва да начисляват еднакви такси за презгранични плащания в евро в рамките на ЕС и за плащания в лева в страната.

Засега България се превръща в отрицателен пример в цяла Европа, след като анализ на „Делойт” показа, че българите плащат най-високите такси за трансграничните преводи в евро.

Над един милион български граждани живея в чужбина, което означава, че трансграничните преводи са ежедневни и непрекъснати, и в едната, и в другата посока. Например, ако един българин реши да преведе 100 евро на свой роднина в Германия, банката ще му вземе 20 евро такса. Това е двойно по-висока цена от тази в Румъния (която е втората държава в ЕС с най-високи такси).

Гражданите на по-богатите държави плащат далеч по-ниски такси – под 1 евро. В момента поне 9 банки събират между 30 и 60 евро за преводи до 300 евро.

Регламентът за намаляване на таксите за трансграничните преводи бе приет през март. Предвиждаше се, благодарение на промените, българските граждани и фирми да спестят над 60 милиона лева.

От премахването на тези финансови бариери трябва да се възползват около 36 000 малки и средни предприятия у нас, които внасят от ЕС, и 15 000, които изнасят.

Очевидно това няма да се случи, тъй като по всичко изглежда, че банките у нас ще се опитат да компенсират загубите си, увеличавайки таксите за вътрешните преводи в лева, които още не са регулирани от европейските норми.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!