Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

Тази вечер президентът Румен Радев вероятно ще обяви решението си дали да подпише указа за назначаването на нов главен прокурор.

От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че държавният глава Румен Радев ще направи днес от 17.05 часа на „Дондуков“ 2 изявление за медиите по повод избора на нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет.

Иван Гешев беше избран преди две седмици, след 10-часово заседание, с гласовете на 20 от кадровиците във Висшия съдебен съвет.

Изборът му, както и процедурата преди това, бяха съпроводени с многохилядни протести. Стигна се и до пълна блокада на центъра на София.

Гражданите призовават президентът Румен Радев да не подписва указа за назначаването на Гешев.

Досега държавният глава само веднъж е коментирал темата за избора на нов главен прокурор. В деня на изборите, Радев каза:

„Длъжен съм да се запозная с всички документи , включително и с протоколите от 10-часовото заседание на ВСС, но ще подходя съобразно определените ми от Конституцията ми правомощия…Всички знаят много добре, че не президентът номинира и избира главен прокурор, а ВСС. И точно във ВСС Борисов има огромно влияние в лицето на парламентарната квота в съвета, която е от неговото парламентарно мнозинство. И си спомняте, че премиерът не се стеснява да подменя председателя на парламента, но избяга от публична отговорност за гласа на хората, които той изпрати във ВСС. Той избяга от отговорности в лицето на своя министър на правосъдието, който имаше правото и задължението по закон да издигне втори кандидат, за да има реално състезание“, каза Радев.

На въпрос дали ще покани Иван Гешев на среща, президентът отговори, че няма да действа под натиск „от която и да е страна“.

„Нека никой не вменява на Президента номинации и избор – това е задължение на ВСС, където точно Борисов има огромно влияние със своята квота“, подчерта още президентът.

На въпрос кога ще подпише указа за назначаването на Гешев, Радев отвърна, че това ще стане „в обозрим срок, според дадените ми в Конституцията правомощия“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!