Европейският съюз ще изпрати свои експерти в София, които трябва да помогнат на страната ни да се подготви за своето председателство през следващата 2018г. Това обяви служебният вицепремиер Деница Златева. Плановете са експертите да останат в България близо 8 месеца. В същото време София ще изпрати около 200 българи в Брюксел, където трябва да натрупат опит при организацията на председателството.

Междувременно стана ясно също, че разходите за подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще надхвърлят предвидените за тази година 50 млн. лв. Предстои актуализиране на сумата. Това съобщи Яна Дочева, изп. директор на Националния център за подготовката и провеждането на Българското председателство.

„Цялостният бюджет за 3-годишния период на подготовката е 150 млн. лв., но тъй като основните разходи са през 2017г., планираните средства няма да бъдат достатъчни”, посочи Дочева.

Според Дочева обаче надвишаването на тези 50 млн. лв. е нормално, тъй като са спестени средства от миналата година, а за 2018г. едва ли ще бъдат използвани. До края на месеца се очаква приемането на Финансовата рамка за 2017г. Дочева обяви, че вече е в действие и логистичната подготовка на събитията и ремонтите на двете сгради- НДК и резиденция „Бояна” ще приключат навреме.

Предвидено е министрите, държавните и правителствени ръководители, и придружаващите ги делегации да бъдат настанявани в 4- и 5-звездни хотели, като е предвидено те сами да поемат тези си разходи. Що се отнася до транспортиране на делегатите, НСО ще осигури леки автомобили и микробуси. Автобусният превоз е в отговорностите на Националния център за подготовката и провеждането на Българското председателство.

Дочева обяви също, че във връзка с информирането на българите, за смисъла и ползата от председателството, е предвидена сериозна медийна кампания, в която ще бъдат разработени информационни материали и клипове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!