ЕС, Русия

Европейският съюз постави в черния се списък девет души, замесени в незаконните избори на бунтовниците в Източна Украйна от последния месец, но даде сигнали, че не възнамерява да предприема нови наказателни мерки срещу Москва заради повишаването на напрежението в Азовско море.

Преди началото на днешната среща литовският министър на външните работи Линас Линкевичус призова за въвеждане на нови санкции „срещу онези, които са замесени в така наречените избори в Донбаския регион“.

Белгийският му колега Дидие Рендерс призова блока да поддържа санкциите срещу Русия, като подчерта, че те са оправдани от „липсата на прогрес по отношение на изпълнението на Минското споразумение“. Белгиецът, който също така стана и министър на отбраната преди ден, поиска и възстановяване на „свободата за навигация“ в Азовско море покрай Крим, след като руски патрулни кораби стреляха срещу украински военни съдове и ги превзеха на 25 ноември.

Въпреки призивите на Киев за още санкции срещу Москва, външните министри на ЕС заявиха, че ще се насочат към оказване на по-голяма подкрепа за Украйна, чийто черноморски полуостров Крим бе анексиран от Руската федерация през април 2014 година, а след това проруските сепаратисти откъснаха от страната индустриалната й източна част.

Лидерите на 28-те страни членки на ЕС, които ще се срещнат в Брюксел в четвъртък и петък, трябва да решат дали да удължат съществуващите санкции на блока,  насочени срещу отбранителния, енергийния банковия сектор на Русия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!