Европейският съюз няма да посредничи при преговорите между Мадрид и Каталуния във връзка със ситуацията около референдума за независимост на региона.

Това заяви ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция за резултатите от първия ден от срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел.

„Няма да скрия, че ситуацията в Испания е тревожна. Но страните членки ясно дадоха да се разбере, че няма място за посредничество или международна намеса“, каза той.

Според Туск ситуацията в Каталуния „не е в дневния ред на Европейския съюз”.

Референдумът за независимостта на Каталуния, който беше съпроводен от вълна от полицейско насилие в региона и който доведе до остра криза в отношенията между Барселона и Мадрид, е една от основните теми в кулуарите на откритата в четвъртък в Брюксел двудневна среща на върха на държавните и правителствени ръководители на ЕС.

Този въпрос не е включен в официалния дневен ред, тъй като всички държави и институции на Европейския съюз по-рано заявиха, че считат кризата за вътрешен въпрос на Испания.

Припомняме, че в четвъртък изтече ултиматума, който централното испанско правителство даде на Каталуния да реши дали обявява независимост или не. Мадрид обяви, че в събота започва безпрецедентна процедура за отнемане на статута на автономност на Каталуния.

Член 155, т.нар. „ядрен вариант”, от Конституцията на Испания от 1978г., който циментира демократичното управление след смъртта на генерал-диктатора Франко три години по-рано, позволява на Мадрид да наложи пряко управление в условията на криза, но никога не е бил използван.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!