Ограничителните мерки заради коронавируса блокираха икономиките на над 200 държави по света. В много от държавите обаче случаите на заболели и починали рязко започнаха да намаляват. А с това все по-активно се говори за отхлабване на мерките. Редица европейски държави решиха постепенно да смекчат ограниченията, за да се върнат към нормалността. Сред тях са Дания, Австрия, Германия, включително и най-засегнатите държави – Испания и Италия.

По този повод държавните и правителствени лидери на ЕС ще обсъдят в четвъртък поетапното смекчаване на ограниченията. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изпрати писмо до своите колеги, в което пише: Пътят пред нас до преодоляването на кризата е дълъг, трябва да бъдем по-решени да преодолеем различията си. Трябва да започнем подготовка за постепенна отмяна на мерките, допълва Мишел.

Той отбелязва, че по-рано този месец Еврогрупата прие икономически мерки срещу последиците от епидемията за 540 милиарда евро. Мишел настоява мерките да бъдат утвърдени от Европейския съвет и прилагането им да започне до 1 юни.

По въпроса за т. нар. европейски фонд за възстановяване Мишел предлага възможно най-скоро подобна схема да бъде създадена и да бъде от полза за най-засегнатите от епидемията страни от ЕС. По неговите думи Европейската комисия би могла да изготви предложение за тази цел, което да очертава връзката на фонда с общия бюджет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!