Брекзит, сделка
На снимката: председателят на Европейския съвет Доналд Туск и британският премиер Тереза Мей

Европейските лидери подписаха споразумението за Брекзит на извънредната среща на върха в Брюксел днес, съобщава Би Би Си. Новината бе оповестена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск в личния му профил в „Туитър“.

27 държавни и правителствени ръководители от ЕС положиха единодушно подписите си под документа по-малко от час след началото на срещата. Още в събота Туск обяви, че споразумението има зелена светлина, защото Испания оттегли в последната минута ветото си за Гибралтар, след като Великобритания обеща да води отделни преговори по въпроса.

Споразумението за Брекзит сега трябва да бъде одобрено от британския парламент в началото на декември – доста трудна стъпка с оглед на опозицията, която среща премиера Тереза Мей от депутатите, включително тези от собствената й Консервативна партия.

Британският премиер заяви, че споразумението за Брекзит, подписано от всички европейски лидери на извънредната среща на върха в Брюксел е „единственото възможно“. На пресконференция след форума тя призова британските депутати и гражданите на Великобритания да подкрепят сделката.

„Ако хората си мислят, че има някаква друга възможност за преговори – грешат. Това е сделката, която бе поставена на масата, това е възможно най-добрата сделка, това е единствената възможна сделка“, категорична бе тя.

Мей подчерта още, че Лондон ще „продължи да поддържа близки отношения с европейските си партньори“.

„Имаше хора, които поставяха под съмнение сключването на споразумението. Категорична съм, че отхвърлям това мрачно настроение на отчаяние. Не съм натъжена, че напускаме ЕС, но виждам, че има европейски лидери и британски граждани, които изпитват това чувство – заяви Мей – Аз обаче съм изпълнена с оптимизъм за следващия етап от бъдещето на Великобритания.“

Британският министър-председател посочи, че днешната среща на върха отбелязва не просто кулминацията на преговорите с ЕС, но е и началото на „решаващ национален дебат“.

„Британските депутати ще гласуват по сделката преди Коледа“, припомни тя.

Мей бе категорична, че Брекзит ще позволи на Обединеното кралство да създаде „имиграционна система, базирана на това не от къде идват хората, а какви умения и таланти имат“. По думите й това ще сложи край на огромните годишни плащания, които Лондон прави към ЕС.

„Брекзит ще сложи край на юрисдикцията на Европейския съд на територията на Великобритания – каза Тереза Мей и съобщи, че след сделката за Брекзит Лондон ще напусне Съвета по селско стопанство и рибарство на ЕС – Обединеното кралство отново ще бъде независима морска държава, която ще има суверенен контрол върху водите си.“

На журналистически въпрос дали все пак има някой във Великобритания и ЕС, който да е доволен от сделката, Мей заяви, че тя е „добра за всички в Обединеното кралство и защитава работните места и живота на хората, живеещи в него“.

Сделката бе предшествана от близо 18-месечни преговори между Лондон и Брюксел, които започнаха след като Великобритания задейства член 50 от Лисабонския договор след референдума през 2016 година. Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС на 29 март 2019 година.

Главният европейски преговарящ по въпросите за Брекзит Мишел Барние заяви, че Великобритания и ЕС ще останат „съюзници, партньори и приятели“, след като подпишат споразумението за излизане на Лондон от еврообщността.

„Сега е времето всеки да поеме своята отговорност“, заяви той преди извънредната среща на върха в Брюксел.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер определи Брекзит като „трагедия“.

„Това е тъжен ден. Да видиш държава като Великобритания… да напуска ЕС не е момент на радост или повод за празнуване. Това е тъжен ден и голяма трагедия“, заяви той при пристигането си на срещата на върха.

Сходно е и мнението на българския министър-презседател Бойко Борисов.

„Денят е исторически, но в негативен план, защото една държава, и то не каква да е, а като Великобритания, напуска ЕС. Това е тъжен ден. Ние одобряваме споразумение по член 50 и политическа декларация, но това далече не е краят на целия този процес“ – заяви пред журналисти той след извънредния Европейския съвет.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че напуска извънредната среща на върха в Брюксел със смесени чувства, съобщава Ройтерс.

„Изключително тъжно е, че Великобритания излиза от ЕС след 25 години членство. Мисля, че успяхме да създадем един дипломатически шедьовър в една изключително трудна ситуация“, категорична бе тя.

Според френският президент Макрон сега Великобритания ще е тази, която трябва да направи нови предложения, ако депутатите отхвърлят сделката за Брекзит.

„Не мога да спекулирам по въпроса за британския вот – каза той на пресконференцията след подписването на споразумението – Във всички случаи от Великобритания ще зависи да направи нови предложения. Но наша отговорност е да се подготвим за всички варианти. А ние направихме именно това.“

Макрон бе категоричен, че правата на френските рибари ще бъдат защитени и френските власти планират да „отстояват достъпа си до британски води“, което ще е част от бъдещите преговори с Лондон. Той добави, че „днес не е ден, в който трябва да празнуваме, нито ден за тъга. Това е изборът на една суверенна държава“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!