Европейският съюз осъди „полицейската жестокост и масовите арести” по време на вчерашните демонстрации в Русия и призова за освобождаване на мирните демонстранти.

По последни данни на организация, която следи случаи на политически репресии – 1599 души са били задържани на демонстрации в 26 руски града.

Само в столицата Москва арестуваните са 702 души, а в Санкт Петербург – 232.

„Задържането на над хиляда демонстранти и насилието, използвано срещу тях от руските власти днес, заплашват основополагащите свободи на изразяване, сдружаване и събиране в Руската федерация“, гласи комюнике от службата на европейският външнополитически ръководител Федерика Могерини.

В документа пише:

„Дори някои демонстрации да не са били разрешени на местата, където се проведоха, това не може да оправдае полицейската жестокост и масовите арести”.

Хиляди руснаци в около 90 града последваха призива на опозиционния лидер Алексей Навални за протести срещу неотдавнашното преизбиране на руския президент Владимир Путин.

Демонстрациите се проведоха под мотото „Той не е нашият цар“ и обхванаха 90 руски града само два дни преди официално да започне четвъртия президентски мандат на Путин.

Самият опозиционер Алексей Навални беше арестуван.

Той не можа да се яви на президентските избори на 18 март, спечелени от Путин с над 76 процента от гласовете, защото беше осъден по обвинение, което според него, е било изфабрикувано от Кремъл.

По-късно Навални съобщи в „Туитър“, че полицията го е освободила, след като е съставила протоколи за организация на протест без съгласуване с властите и за съпротива срещу органите на реда.

Въпреки това половин час след полунощ властите са решили да го освободят от ареста до съдебния процес.

Организацията „ОВД Инфо“, която следи за политическите преследвания, съобщи, че арестите в Русия  са извършени брутално. Някои от арестуваните имат одрасквания и отоци.

Свързана новина:

Най-малко 1000 арестувани при протестите срещу Путин (СНИМКИ И ВИДЕО)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!